Obasanjo zegt Nigerdelta extra geld toe

De Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo heeft gisteren extra banen in het leger, de politie en de olie-industrie beloofd en infrastructurele werken aangekondigd om de onvrede in de Nigerdelta te sussen. De rebellen in de delta vinden de maatregelen onvoldoende.

Obasanjo maakte de plannen bekend in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja tijdens de openingsbijeenkomst van een nieuwe raad. Die werd begin deze maand opgericht om de ontwikkeling in de Nigerdelta te versnellen. De raad, die door Obasanjo zelf wordt voorgezeten, bestaat uit lokale leiders en afgevaardigden uit de olie-industrie. De president sprak van 'een fantastische kans voor een nieuwe begin'.

Obasanjo oogstte applaus toen hij aankondigde dat de verpauperde inwoners van de zeven olieproducerende staten in de Nigerdelta honderden nieuwe banen zouden krijgen in de nationale oliemaatschappij. Het werd echter stil toen Obasanjo vervolgde dat er ook 750 banen gecreëerd zouden worden in het leger en bij de politie.

Verder beloofde de president een serie infrastructurele werken, zoals de aanleg van een nieuwe snelweg en het uitbaggeren van de Niger. Ook zou er werk gemaakt worden van de verbetering van het onderwijs en de gezondheidszorg. Daarnaast dient de milieuschade die de olieproductie in de regio veroorzaakt hersteld te worden.

Minister voor Oliezaken Daukoru zei dat hij geloofde dat de maatregelen de rebellie zou sussen. Hij gaat ervan uit dat de oliemaatschappijen dan kunnen terugkeren naar de olievelden die ze verlieten vanwege de aanvallen door de Beweging voor de Emancipatie van de Nigerdelta (MEND).

Een woordvoerder van de rebellen liet echter weten dat de maatregelen onvoldoende zijn om de crisis te bezweren. 'De aankondiging uit Abuja is niet opwindend genoeg om een positieve reactie uit te lokken', aldus een woordvoerder van MEND.

De beweging eist grotere lokale zeggenschap over de besteding van de olie-inkomsten; de vrijlating van twee van haar leiders en compensatie van oliemaatschappij Shell voor de vervuiling in de regio.

De raad wordt geboycot door verschillende vooraanstaande activisten en groeperingen uit de delta. Een militant van de Vrijwillige Volksstrijdmacht van de Niger-delta (NDPVF) maakte begin deze maand in deze krant duidelijk dat ze iedereen die met Obasanjo zou gaan praten in Abuja de keel zouden oversnijden.

De afgelopen maanden legden de rebellen met ontvoerings- en sabotagecampagnes een kwart van de olieproductie in de regio lam. De belangrijkste buitenlandse oliemaatschappij, Shell, trok daarop een deel van haar personeel weg. De olie-opbrengsten vormen een belangrijke inkomstenbron voor de Nigeriaanse regering.