Nieuw welkom voor Franse migranten

Frankrijk werkt aan het instellen van een landelijke ceremonie voor immigranten die de Franse nationaliteit verkrijgen.

Dat zei onderminister van Sociale Cohesie Catherine Vautrin gisteren. De Franse regering wil daarmee - net als Nederland - een voorbeeld nemen aan de Amerikaanse en Canadese plechtigheden voor nieuwe staatsburgers.

Een eed komt er niet. In plaats daarvan moeten nieuwkomers vooraf een integratiecontract ondertekenen. Het contract wordt een voorwaarde voor het aanvragen van de Franse nationaliteit.

De laatste jaren verwerven jaarlijks een kleine 130.000 immigranten de Franse nationaliteit. Voor ongeveer 30.000 mensen, die om familieredenen de Franse nationaliteit aanvragen, is dit een papieren procedure die via de rechter verloopt.

In de andere gevallen kent de staat de Franse nationaliteit toe. Dat gaat in sommige gemeenten, gepaard met 'welkomstceremonies', maar deze verschillen onderling sterk van karakter en zijn niet formeel.

Vautrin nam gisteren een door de regering besteld rapport in ontvangst waarin wordt gesteld dat Frankrijk daarmee tekort doet aan het 'naturalisatieproces' dat nieuwe burgers doormaken.

De regeringscommissie stelt voor de naturalisatieceremonie verplicht en landelijk uniform te maken, en te doen vergezellen van een 'burgerboekje' voor nieuwe Fransen. De ceremonie moet worden geleid door de prefect als vertegenwoordiger van de staat, en aangekleed met onder meer een film over Fransen van allochtone herkomst, zoals de voetballer Zinedine Zidane.

Ook zullen in boek en ceremonie de republikeinse waarden van vrijheid, gelijkheid en broederschap worden onderstreept. De plaats van vrouwen krijgt daarbij speciale aandacht, evenals het seculiere karakter van de republiek.