Meerval zuigt zijn prooien naar binnen

Een Afrikaanse meerval-soort slaagt erin kleine prooien op het land te vangen zonder daarbij andere bekbewegingen te maken dan in het water. De meerval zuigt de prooien naar binnen (zoals onder water) maar pas nadat hij zijn mondopening erop heeft geworpen. Daarbij wordt eerst het bovenlichaam opgericht en knikt vervolgens de kop naar de borst. Dat hebben onderzoekers uit Antwerpen en Gent vastgesteld bij analyse van films die zij van de meervallen maakten (Nature, 13 april). Het betreft onderzoek aan de aalvormige meerval Channallabes apus uit Gabon. De vis leeft in de modder maar vindt zijn voedsel op het land; hij kan zuurstof uit de lucht gebruiken. De onderzoekers bioloog Van Wassenbergh c.s. vinden het aannemelijk dat eenzelfde manier van voedselvangen in het geologisch verre verleden in gebruik raakte toen de vissen 'het land veroverden'. Het buigen van de kop naar de borst is essentieel. De aanpassing van de wervelkolom die ervoor nodig is, is gevonden bij fossiele vissen die als voorlopers van landdieren worden beschouwd.

Europese meerval. Foto Wil Meinderts/Foto Natura Meinderts, wil