Magnum-fotograaf Meiselas professor fotografie Leiden

Rotterdam, 19 april. De Amerikaanse fotograaf Susan Meiselas wordt per 1 september 2006 benoemd tot bijzonder hoogleraar Fotografie aan de Universiteit Leiden. Meiselas gaat als hoogleraar werken bij de masteropleiding Photographic Studies. Dit is de tweede leerstoel Fotografie in Nederland, ingesteld door het Nederlands Fotomuseum. Eind 2005 werd Frits Gierstberg benoemd als eerste hoogleraar Fotografie in Nederland aan de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Susan Meiselas publiceerde in 1976 haar eerste fotoboek, Carnival Strippers. In hetzelfde jaar werd ze lid van het fotografencollectief Magnum Photos. Sindsdien werkt ze als freelance fotografe. Meiselas wordt beschouwd als een van de belangrijkste fotografen van haar generatie. Ze werd vooral bekend door haar foto`s van de revolutie in Nicaragua, haar fotografische documentatie van mensenrechtenkwesties in Latijns-Amerika en haar project Kurdistan: In the Shadow of History (1997), waarmee ze een vorm gaf aan de geschiedenis van de Koerden met een foto-archief uit de afgelopen honderd jaar. Ze doceerde onder meer aan de universiteit van Berkeley en ontving enkele eredoctoraten. Op 24 april krijgt Meiselas in Saragossa (Spanje) de Aragon Prize voor haar documentaire fotografie.