Lucy Liu

De Amerikaanse actrice Lucy Liu deelt in films vaak karateklappen uit. In 'Lucky Number Slevin' blijven ze eindelijk achterwege.

Foto AP Lucy Liu arrives to the premiere of her new movie, 'Lucky Number Slevin,' Tuesday, March 21, 2006, in New York. The comic thriller, which also stars Bruce Willis, Josh Hartnett and Ben Kingsley, opens nationally on April 7. (AP Photo/Diane Bondareff) Associated Press

Voor de fans van de ontregelende advocatenserie Ally McBeal kwam het als een verrassing. Dat die altijd chagrijnig kijkende advocate Ling Woo zulke rake karateklappen kon uitdelen! En dan hebben we het natuurlijk over actrice Lucy Liu, die dankzij de filmremake van Charlie's Angels opeens een tweede leven kreeg als Chinees-Amerikaanse martial arts-ster.

Het begon kalmpjes. Als de ontvoerde prinses Pei-Pei in het Jackie Chan-vehikel Shanghai Noon (2000) kreeg ze nog niet veel te doen. Of, zoals ze later in een interview zou vertellen: 'Als Pei-Pei hoefde ik maar een beetje te vechten, want anders was er voor Jackie Chan natuurlijk geen reden om mij te redden.' Maar de opgehipte Angels Liu, Drew Barrymore en Cameron Diaz waren onder regie van videoclipregisseur McG twee films lang (in 2000 en 2003) vechtend en rennend in de weer. Toen Quentin Tarantino haar daarna castte als de Japans-Chinees-Amerikaanse yakuza-bazin O-Ren Ishii, koningin van de onderwereld van Tokio en aanvoerster van de Crazy 88 Fighters leek het wel alsof ze nog van Bruce Lee zelf had leren vechten. Haar bloederige sneeuwgevecht met heldin Uma Thurman was een van de hoogtepunten van Kill Bill: Vol. 1.

Niet slecht voor een meisje uit Queens, waar Lucy Alexis Liu op 2 december 1968 werd geboren, dat New York ontvluchtte omdat ze die stad 'te grimmig' vond. Helemaal niet slecht voor een meisje dat Chinese taal en letteren ging studeren, zodat ze in Kill Bill in vloeiend Mandarijn, aangevuld met wat later bijgeleerd Japans, kon schelden, al wist ze dat tijdens haar studie nog niet. Nee, beslist niet slecht voor een meisje dat er helemaal nooit aan gedacht had om actrice te worden, totdat ze kort voor haar afstuderen auditie deed voor een rolletje in een theateruitvoering van Alice in Wonderland en zichzelf toen in één lange duik de betoverende wereld van film en theater binnen lanceerde.

Een heel lange duik. Want Lucy Liu is een klassiek geval van overdag serveerster en 's avonds op de planken. Of, in haar geval: horecabaantjes afwisselend met gastrollen in films en televisieseries.

Als serveerster bijvoorbeeld, in de tienerserie Beverly Hills 90201 (haar cameradebuut uit 1991). En daarna getypecast als zichzelf, een Chinees-Amerikaans meisje, in L.A. Law of ziekenhuisserie E.R., om als ex-vriendinnetje van Tom Cruise even op te duiken in haar eerste speelfilm Jerry Maguire (1996).

Met haar rol in de misdaadfilm Lucky Number Slevin, als love interest van de tien jaar jongere Josh Hartnett, mag de frêle Liu voor het eerst een Amerikaans meisje spelen, zonder steeds dat voorvoegsel Chinees, en zonder dat ze als vertegenwoordiger van een bevolkingsgroep wordt beschouwd. Eindelijk geaccepteerd, aldus de extreem gereserveerde actrice: 'Niemand heeft me ervoor met eetstokjes bekogeld.'

    • Dana Linssen