Kabinet: Uruzgan veel onveiliger

De veiligheidssituatie in Uruzgan, de Afghaanse provincie waar vanaf deze zomer duizenden Nederlandse militairen actief zullen zijn, is de afgelopen periode 'aanzienlijk verslechterd'. Dat heeft het kabinet gisteren aan de Tweede Kamer geschreven.

De MIVD, de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, rapporteert een aanzienlijke stijging van het aantal (zelfmoord)aanslagen, hinderlagen en aanvallen van Talibaanstrijders sinds begin februari 2006. De Talibaan zijn steeds beter georganiseerd en ze zijn in een steeds groter gebied in Uruzgan actief, schrijft het kabinet. GroenLinks wil zo snel mogelijk een spoeddebat over de situatie in Uruzgan. 'Het lijkt er op dat het karakter van de missie nu verandert', aldus de oppositiepartij.

Volgens de MIVD organiseren de Talibaan zich steeds beter en gaan ze effectiever om met verbindingssystemen en wapens. De Talibaan worden ook steeds sterker in andere provincies in het zuiden van Afghanistan.

In Uruzgan, de provincie waar nu enkele tientallen Nederlandse militairen bezig zijn de komst van de ontplooiingsmacht en later de hoofdmacht voor te bereiden, dreigt nu een situatie waarin zowel het westen als ook het oosten van de provincie feitelijk in handen zijn van de Talibaan.

Nederland is met de NAVO in overleg over de gevaren in Uruzgan. De onveiligheid in Uruzgan was een belangrijke zorg voor de Tweede Kamer voordat ze instemde met de missie. Coalitiepartij D66 was vanwege de onveiligheid niet overtuigd van de kans op een succesvolle missie.

Het aantal Nederlandse militairen dat vanaf augustus operationeel is, ligt met 1.400 tweehonderd hoger dan eerder gepland. Tijdens de opbouwfase zullen er op een gegeven moment 2.000 Nederlanders in Uruzgan actief zijn van zowel de opbouweenheid als de operationele ISAF-eenheid.

De kosten van de hele missie stijgen fors, vooral door extra veiligheidsmaatregelen. Het kabinet gaat er nu vanuit dat de hele operatie tussen de 380 en 410 miljoen euro gaat kosten. Dit is 90 tot 100 miljoen euro meer dan eerder was geraamd. (ANP)