Kabinet stuurt meer militairen naar Uruzgan

Het Nederlandse kabinet heeft besloten meer militairen en materieel naar Afghanistan te sturen, omdat de situatie in het gebied waar de Nederlanders gaan opereren militair bedreigender wordt. Dat blijkt uit een door de ministers Kamp (Defensie, VVD), Bot (Buitenlandse Zaken, CDA) en Van Aardenne (Ontwikkelingssamenwerking, CDA) gisteren naar de Tweede Kamer gestuurde brief.

Het gaat om tweehonderd extra militairen, bovenop de 1.200 à 1.400 die al eerder waren berekend en die in de provincie Uruzgan een op opbouw gericht PRT (Provincial Reconstruction Team) moeten gaan bemannen. Ook stuurt het kabinet twee extra F16-straaljagers, voor luchtsteun voor de militairen, alsmede onbemande verkenningsvliegtuigen en robots voor het opruimen van bommen en wat dies meer zij.

Een en ander baseert het kabinet op een rapport van de militaire inlichtingendienst MIVD over toegenomen militaire bedreigingen in het gebied, met name van de kant van de Talibaan. Sinds vorig jaar, aldus de MIVD, zijn de Talibaan 'op tactisch niveau beter georganiseerd'. Ook gaan de Talibaan effectiever om met verbindingsmoeilijkheden en wapensystemen, en neemt de onderlinge coördinatie van hun eenheden toe. Dit alles leidt, aldus de MIVD, tot de dreiging van bomaanslagen, hinderlagen, zelfmoordaanslagen en aanvallen op helikopters. In de brief reppen de ministers van een 'aanzienlijke verslechtering' van de veiligheidssituatie.

Overigens zijn de afgelopen weken voor het eerst op grote schaal Nederlandse militairen afgereisd voor de missie in Uruzgan, waar de Nederlanders in de plaatsen Tarin Kowt en Deh Rawod hun PRT zullen inrichten. Uitvalsbasis voor de operatie is de Zuid-Afghaanse stad Kandahar, waar de laatste tijd eveneens sprake is van toenemende gewelddadigheden. Waar in het recente verleden de militaire presentie van de Talibaan beperkt bleef tot de westelijke helft van de provincie Uruzgan, zo schrijft de MIVD, lijkt sinds februari ook het oostelijk deel van de provincie in hun greep te komen.

Minister Kamp is vandaag naar Australië gereisd om nader te overleggen over de 200 militairen die dit land levert voor de missie in Uruzgan, die deel uitmaakt van de NAVO-operatie ISAF. Overigens zullen er tijdens de opbouw van de PRT's in Uruzgan, die in juli of augustus operationeel zullen moeten zijn, ongeveer 2.000 Nederlandse militairen in Zuid-Afghanistan aanwezig zijn, aldus de brief van het kabinet.

De grote partijen in de Tweede Kamer zien in de verslechtering van de situatie ter plaatse voorshands nog geen aanleiding hun eerder uitgesproken instemming met de missie in Uruzgan ter discussie te stellen.

Uruzgan: pagina 3