Israël ziet nog af van vergelding aanslag

Israël wil het internationale front tegen de regerende Palestijnse organisatie Hamas niet in gevaar brengen. Daarom ziet het voorlopig af van militaire acties tegen ministers en leiders van de moslimfundamentalistische organisatie. De regering van interimpremier Olmert acht de door Hamas gedomineerde Palestijnse Autoriteit ('een terroristische entiteit') medeverantwoordelijk voor de zelfmoordaanslag van maandag, met negen doden de zwaarste sinds 2004. Deze werd uitgevoerd door een jonge rekruut van Islamitische Jihad.

Onder ex-premier Sharon werden aanslagen doorgaans onmiddellijk beantwoord met grootschalige militaire vergeldingsacties. Maar volgens woordvoerder Gideon Meir geven Olmert en interim-minister van Buitenlandse Zaken, Livni voorlopig de voorkeur aan politieke en economische sancties. Zij houden voorstellen van de legertop om Hamasministers uit te schakelen in beraad.

Als gevolg van de economische crisis in de Palestijnse gebieden en de stopzetting van de rechtstreekse Amerikaanse en Europese begrotingssteun kampt de nieuwe Hamasregering met een uitzichtloze financiële crisis. Tot grote verrassing van Hamas weigert nu ook Jordanië de Hamasminister van Buitenlandse Zaken, Zahar, te ontvangen. Eerder al wilde Egypte Zahar niet ontvangen. Volgens een Jordaanse woordvoerder hebben Hamasmilitanten in Jordanië een wapenarsenaal aangelegd en plannen beraamd voor aanvallen op niet nader genoemde doelwitten in Jordanië. Volgens Hamaswoordvoerders zijn de beschuldigingen verzonnen. Jordanië, waar Hamas in en buiten de Palestijnse vluchtelingenkampen op grote sympathie kan rekenen, zette in 1999 Hamasleiders het land uit.

De Arabische reis van Zahar die op zoek is naar nieuwe fondsen dreigt nu op een mislukking uit te lopen. Hamas heeft ook vertegenwoordigers gestuurd naar Zuid-Afrika en Venezuela om nieuwe fondsen aan te boren om de schuldenlast (1,3 miljard dollar) te verlagen en de salarissen (120 miljoen dollar per maand) uit te betalen. Hamas heeft wel toezeggingen van Iran, Qatar en Rusland, maar het totale bedrag (60 miljoen dollar) heeft een symbolisch karakter.

Israëlische leger- en regeringswoordvoerders benadrukten overigens dat er wel operationele maatregelen tegen Hamas worden genomen. Het aantal gerichte liquidaties van Palestijnse militanten zal worden verhoogd, de opdeling van de Westelijke Jordaanoever in vier gescheiden en afgegrendelde gebieden wordt voortgezet en de artillerie- en luchtbeschietingen in Gaza worden geïntensiveerd.