Internet Voorkeur

Eerwraak. Gisteren werd bekend dat de Turkse familie Sürücü wil gaan zorgen voor het zesjarige kind van hun vermoorde dochter Hatun. De jonge vrouw werd vorig jaar door haar broer gedood omdat ze er een te westerse levensstijl op na zou houden. Duitse politici hebben verontwaardigd gereageerd.

Ook in Nederland komt eerwraak voor. Hoe gaan we er hier mee om? En nog belangrijker: wat doen we om het te proberen te voorkomen? Op de site van Vluchtelingenorganisaties Nederland (VON) staat een beschrijving van het fenomeen, maar ook acties die het VON heeft ondernomen. Zo organiseerde VON in samenwerking met het Inspraak Orgaan Turken (IOT) in het voorjaar van 2004 een serie expertmeetings met een delegatie academici en vrouwenactivisten uit Turkije.

Ook het interventieteam 'relationele druk en geweld' van Forum, dat gemeenten en instellingen bijstaat bij multiculturele vraagstukken, houdt zich bezig met eerwraak. TransAct is een organisatie die volledig gespecialiseerd is in de aanpak van huiselijk en seksueel geweld, maar ook in kwaliteitsverbetering van de zorg, door rekening te houden met sekse en etniciteit. Ze geven voorlichting, training en advies.

www.transact.nl;www.forum.nl/interventieteams; www.vluchtelingenorganisaties.nl/fgm/eerwraak.asp