Homo's willen niet dat Hirsi Ali optreedt

Het is ongepast dat Kamerlid A. Hirsi Ali vrijdag in Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen een tentoonstelling opent over de vervolging van homo's in nazi-Duitsland. Dat stellen negen homoseksuele historici en sociaal-wetenschappers. Zij distantiëren zich in een brief van het 'populistisch en polariserend project.' De wetenschappers, onder wie Geertje Mak, Marian van der Klein, Anna Tijsseling, Marc van Leeuwen en Agnes Andeweg doen onderzoek op het gebied van homoseksualiteit en gender in Amsterdam en Nijmegen.

De expositie 'Wie kan ik nog vertrouwen? Homoseksueel in nazi Duitsland en bezet Nederland' is georganiseerd door de Schorerstichting en het Internationaal Homo Lesbisch Informatiecentrum. Het bijbehorende boek heet 'Het begint met nee zeggen'. De wetenschappers: 'Wij zeggen nee tegen de manier waarop populistische stromingen en politici als Hirsi Ali onderwerpen als homo-emancipatie en vrouwenbevrijding wegkapen.' Haar betrokkenheid is 'partijdig', ze confronteert en sluit mensen uit. De onderzoekers verwijten haar 'apocalyptische scenario's' te voeren over toenemende homohaat.