'Het publiek geeft je voeding'

Komiek en acteur John Kraaijkamp, vandaag 81 jaar, haalde gisteren in het Nieuwe de la Mar-theater toneelherinneringen op, begeleid door Ivo Niehe.

John Kraaijkamp Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel Johnny Kraaijkamp sr FOTO: Vincent Mentzel Mentzel, Vincent

Terwijl op het videoscherm zijn prethoofd in zwart-wit tussen de gordijnen doorsteekt, kuiert John Kraaijkamp het podium op en zingt met bijbehorend sentiment het klassieke Er is een Amsterdammer doodgegaan, aan de piano begeleid door tv-presentator Ivo Niehe. Kraaijkamp is vandaag 81 jaar geworden. Vorig jaar speelde hij zijn laatste toneelrol in The Price, maar de oerkomiek laaft zich af en toe nog graag aan het applaus.

Hij was gisteravond de gast in een door Niehe gepresenteerde talkshow in het Nieuwe de la Mar-theater in Amsterdam, die daar volgende week één keer wordt herhaald. Ook wil hij dit najaar met Niehe op tournee, als extra attractie in diens nieuwe theatershow. 'We weten nog niet precies wat we gaan doen', aldus Niehe, 'maar het is een genot met die man op het toneel te staan.'

Gisteravond praatte de onverbeterlijke verteller over de tv- en filmfragmenten die uit zijn rijke carrière werden vertoond. Hij wenste zijn door een beroerte getroffen 'gabber' Rijk de Gooyer beterschap, sprak over de drankverslaving die hem ooit 'heel breekbaar' maakte en vertelde over de Louis d'Or die hem in 1984 werd toegekend voor zijn rol in Jacques de fatalist: 'Ik ga er niet om liegen, ik wist echt niet wat dat was. Mijn zoon moest me vertellen dat het de hoogste toneelprijs van Nederland was. Heel eervol. Ik kwam uit het variété, en daar keek het toneel altijd op neer.'

Samen met Niehe speelde Kraaijkamp ook een absurd tweespraakje uit het repertoire Johnny & Rijk en een scène uit The Price. Zonder publiek kan Kraaijkamp niet, zei hij bij herhaling: 'Zij geven je voeding en jij geeft de voeding weer terug.' Over de dood merkte hij op te hopen dat geen van zijn dierbaren eerder gaat dan hij zelf: 'Laat mij maar eerst gaan, dan zet ik de poort wel open.'

Niehe huurt het Nieuwe de la Mar-theater, dat vier maanden geleden officieel dicht ging wegens de aanstaande nieuwbouw van Joop van den Ende, van de gemeente Amsterdam voor losse voorstellingen. In mei worden onder meer een Gerard Reve-avond, een serie over Wim Kan, Wim Sonneveld en Toon Hermans en een muzikaal programma met acteur Gijs Scholten van Aschat georganiseerd. Juni staat in het teken van het WK voetbal. De slopershamer slaat pas volgend jaar toe.

    • Henk van Gelder