'Het is hier af en toe net Shouf, shouf habibi'

Een klein budget en multiculturele inslag maken de Toren van Babel een van de hipste plekken in Utrecht.

Kantine Werklust huist op de eerste verdieping, waar vroeger ambtenaren hun boterhammen aten.

Op de dertiende verdieping van de Toren van Babel is een strand. Foto's Maarten van Haaff toren van babel, utrecht, 15 april 2006, 13de verdieping: strand met uitzicht over de stad
Op de dertiende verdieping van de Toren van Babel is een strand. Foto's Maarten van Haaff toren van babel, utrecht, 15 april 2006, 13de verdieping: strand met uitzicht over de stad Haaff, Maarten van

Je moet maar net weten dat het er zit. Kantine Werklust is bereikbaar via de obscure achteringang van een onooglijke kantoorflat. Op de eerste verdieping zat voorheen de kantine van de Utrechtse Sociale Dienst. Nu huist er een Nederlands-Marokkaans restaurant. Waar de 'hutspot met hachée' kan worden voorafgegaan door 'harira met dadels'.

Werklust is onderdeel van 'Babel', zoals kunstinstelling Stichting Sophies Palace het gebouw heeft gedoopt, en is niet de enige verrassing die de flat herbergt. Nog voor de maaltijd kunnen de andere dertien verdiepingen bezocht worden. De lift, met steeds uitvallend licht, brengt je al hortend en stotend naar boven.

Het geldgebrek maakt van Babel een belevenis. Er zijn wisselende low-budget tentoonstellingen en kunstenaars hebben er hun atelier. Wie naar de dertiende durft, wordt getrakteerd op een fantastisch uitzicht over Utrecht en een kunstmatig strand. De ruimte draagt nog veel sporen van de vorige gebruiker, van verkleurde stickers op de ramen tot restanten van een feestslingers aan het systeemplafond.

Natuurlijk beklaagt Sophies Palace zich over het gebrek aan subsidie. Ze zeggen 350.000 euro nodig te hebben en kregen 37.000. Maar tot de gemeente een nieuwe bestemming verzint, is dit een uitgelezen mogelijkheid om te dwalen door een overheidsgebouw dat in allerijl verlaten lijkt door zijn ambtenaren.

Terug op de eerste verdieping weet ook chef-kok Roy Wigger dat het bestaan van zijn Kantine Werklust tijdelijk is. Hij hoopt in een jaar quitte te spelen. 'We hebben het daarom een kantine gehouden, een simpel, laagdrempelig restaurant waarin de Marokkaanse en de Nederlandse keuken naast elkaar te proeven zijn.'

In tegenstelling tot de bijbelse Toren van Babel draait de Utrechtse toren op culturele verschillen. Van zijn andere restaurant 'Luce' nam Wigger zijn Marokkaanse afwasser mee. Hij kon hem wat leren over het werk in een professionele keuken, maar Wigger leerde zelf vooral van de Marokkaanse manier van koken. 'Daarin komen heel andere verhoudingen van smaken voor. Heel verrassend. Dit is geweldig om te doen naast mijn andere restaurant, het is veel informeler. Het is hier af en toe net Shouf, shouf habibi.'

Elk gerecht is halal, maar verder is alles in Werklust fifty-fifty Marokkaans en Nederlands. Het personeel mag Lonsdale shirtjes dragen en Marokkaans praten, op het behang staan in Delfts blauw kamelen en molens afgebeeld, de banken komen uit Marokko.

In die oase van goede bedoelingen en ontspannen hipheid blijkt het eten bovendien met goede zorg te zijn bereid. De Marokkaanse gerechten smaken zoals de namen doen vermoeden, de Hollandse happen zijn lang zo flauw niet als de namen doen vrezen. En de gerechten uit de verschillende keukens kunnen zonder problemen worden afgewisseld.

Na de muntthee hoeft de Babel-experience nog niet afgelopen te zijn. Regelmatig worden er elders in het pand feesten georganiseerd. Het is te hopen dat de Gemeente Utrecht nog lang blijft twijfelen over de nieuwe bestemming van die lelijke kantoorflat. In die onzekerheid maken de huidige uitbaters er voor de bezoeker een avontuur van om de toren te beklimmen.

Babel in Utrecht (Oudenoord 275) is open van wo t/m vr van 17.00-21.00 uur, za en zo vanaf 12.00-18.00 uur. De entree is 2,50 euro, met drankje in Kantine Werklust. Werklust is geopend op wo t/m za vanaf 17.00 uur en zo vanaf 15.00 uur Een 3-gangen maaltijd kost ongeveer 21,50 euro. www.kantinewerklust.nl www.detorenvanbabel.nl

    • Leendert van der Valk