God kan tevreden zijn met een zanger als Ne-Yo

CD POP

Ne-Yo: In My Own Words****

CD POP Ne-Yo: In My Own Words Def Jam
CD POP Ne-Yo: In My Own Words Def Jam

Volgens de tekst op het hoesje van zijn album is r&b-zanger Ne-Yo vanuit de hemel op aarde gezet met een missie. Dat zou best kunnen kloppen. Want ook Onze Lieve Heer moet ondertussen Zijn Buik vol hebben van al die r&b-snotneuzen die hun playerpraatjes bij pubermeisjes in het oor snikken. Praatjes die ze zelden zelf hebben geschreven.

Nee, dan Ne-Yo. Een goudeerlijke jongen van 23 die voordat hij als artiest debuteerde nummers voor anderen schreef, zoals Beyoncé, Mary J. Blige en Mario. En die dus ook zijn eigen nummers schrijft, waarin hij bijvoorbeeld aan teleurgestelde meisjes uitlegt dat hij niets met ze kan beginnen omdat zijn hart al vergeven is. Een populaire r&b-zanger die trouw in de liefde propageert; in de hemel zullen de champagneflessen zijn ontkurkt.

Natuurlijk gaat het bij Ne-Yo ook gewoon over seks (voor de spiegel; op de badkamervloer) en over liefde. Maar zelfs de grootste cliché's ('je bent zo sexy wanneer je kwaad bent') klinken ronduit oprecht. De midtempo-muziek wordt gekenmerkt door sterke melodieën, vrij stevige beats en vaak door pianotonen gedomineerde composities met vele lagen. R&B zonder toeters en bellen. En zonder een valse snik in de stem.

Saul van Stapele

Def Jam

    • Saul van Stapele