Eric O. eist eerherstel en schadevergoeding

Hilversum. Sergeant-majoor Eric O., die werd vrijgesproken na een verdenking van moord bij een schietincident in Irak, zal bij de rechter eerherstel en schadevergoeding eisen van de staat. Dat maakte zijn advocaat G.J. Knoops dinsdagavond bekend in het tv-programma Netwerk. Bij de zaak over het incident in Irak kwam bij het openbaar ministerie (OM) informatie terecht over een eerdere geheime operatie van de speciale troepen in Bosnië, waarbij Eric O. ook betrokken was. Daarbij was ten onrechte sprake van kwalificaties 'schietgraag' en 'laagdrempelig geweld' als het ging om Eric O. Volgens Knoops, die een schadeclaim van tonnen in het vooruitzicht stelt, had deze geheime informatie van de marechaussee niet bij het OM terecht mogen komen en ook niet in de openbaarheid.