Engelbewaarder in de auto

Jonge Nederlandse automobilisten die een discotheek in het Duitse grensgebied bezoeken, moeten een vrouwelijke beschermengel krijgen. Deze Schutzengel moet voorkomen dat haar vriend onder invloed van alcohol en/of drugs achter het stuur kruipt. Als dank krijgen de beschermengelen een pas waarmee zij voor middernacht gratis toegang hebben tot enkele grote Duitse discotheken in de streek die grenst aan Twente. Ruim 70 procent van de bezoekers van deze discotheken is afkomstig uit Nederland.

De 'actie beschermengel', die vanmorgen in het Duitse Salzbergen werd gepresenteerd, is een reactie van de politie Twente en de Duitse politieregio Eemsland/Bentheim op ernstige verkeersongevallen waarbij discobezoekers betrokken waren. Op de A35 bij Almelo kwamen in oktober 2004 vorig jaar vijf jongeren uit Zeewolde om het leven. Zij waren op de terugweg van een bezoek aan een Duitse disco met hoge snelheid uit een bocht gevlogen.

De actie richt zich op het rijgedrag van jonge Duitse en Nederlandse mannen omdat zij een risicogroep vormen. Van 2002 tot en met 2005 waren mannen tussen de 18 en 25 jaar in de Duitse deelstaat Nedersaksen bij een kwart van alle zware verkeersongevallen betrokken, hoewel ze slechts 9 procent van de bevolking vormen. In de eerste drie maanden van 2006 zijn in Nedersaksen vijf jonge automobilisten bij verkeersongevallen om het leven gekomen.

Er wordt door het discopubliek 'erg hard gereden', beaamt Marlon Rikkert (20) uit Saasveld. Zij heeft zich bereid verklaard als Schutzengel op te treden. Jonge vrouwen kunnen volgens de politie invloed uitoefenen op het drink- en rijgedrag van hun vriend. 'Ik stap echt niet bij iemand in de auto die gedronken heeft', zegt Leontien Zonnevylle (20) uit Hengelo, eveneens beschermengel.

Het Schutzengel-project is volgens de politie eerder succesvol geweest in het Deense Aalborg en in een regio nabij Hamburg. Het aantal dodelijke ongevallen waarbij jongeren betrokken waren, daalde tijdens de campagne. De politieregio's Twente en Eemsland/Bentheim gaan bovendien door met het uitvoeren van gezamenlijke nachtelijke verkeerscontroles, voornamelijk rond de in- en uitvalswegen van discotheken in het grensgebied. De verkeersveiligheidsorganisaties 3VO en ROVO (het regionale orgaan in Overijssel) gaan als onderdeel van de beschermengelcampagne ook de BOB-campagne onder de aandacht brengen bij Duitse discotheken in het grensgebied.