En weer 49.494 blogs erbij

Technorati en Blogpulse zijn websites die van minuut tot minuut de internationale blogosfeer in kaart brengen. Zo meldt Blogpulse dat er gisteren 49.494 nieuwe blogs werden opgericht en 359.505 stukjes geschreven op in totaal 26.335.924 blogs. Technorati houdt het op één nieuwe blog per seconde, 35,5 miljoen blogs wereldwijd en een blogosfeer die vandaag zestig keer zo groot is als drie jaar geleden.

Hoe duizelingwekkend die getallen ook zijn, veel interessanter is waarover wordt geblogd. En Technorati en Blogpulse geven als geen ander een blik in de denkwereld van de blogger. Veel computeronderwerpen uiteraard: de introductie van de nieuwe iPod was het meest geblogde onderwerp van het laatste half jaar. Maar bloggers zijn niet alleen in technologie geïnteresseerd: ook over Iran en Irak wordt veelvuldig geschreven. Bloggers mogen graag roepen dat ze een alternatief voor de traditionele pers zijn, en dat zijn ze soms ook, toch zijn het vooral artikelen uit diezelfde traditionele pers waarover ze hun mening ventileren. Zo werd een artikel uit het tijdschrift The New Yorker over de Amerikaanse plannen van een nucleaire aanval op Iran door maar liefst 976 verschillende blogs opgepikt.

Blogpulse houdt tevens bij welke personen het goed doen in de blogosfeer. Rumsfeld, Bush, dat verrast allemaal niet, maar ook Maria Magdalena was dankzij Pasen weer even helemaal terug. Maar uiteindelijk is toch het bloggen zelf het meest geliefde onderwerp: niets was de afgelopen dagen zo populair als de Amerikaanse supermarktmedewerker die ervan wordt verdacht zijn buurmeisje te hebben vermoord en daarover maandenlang fantaseerde op zijn weblog.

Eigenlijk zit er maar één nadeel aan sites als Technorati en Blogpulse: omdat de blogosfeer grotendeels Amerikaans is, komen vooral Amerikaanse onderwerpen terug. Als je wilt weten wat er in de blogosfeer van anderen landen speelt heb je er weinig aan. Het wachten is op de Nederlandse versie.

Jeroen van Bergeijk

    • Jeroen van Bergeijk