Dijkverzwaring in Roemenië

Roemeense dorpelingen rijden zandzakken met paard en wagen naar een gebroken dam van de rivier de Donau bij Bistret. De dam bezweek gisteren onder de druk van het stijgende water. De Donau bereikte dit weekeinde door zware regenval en smeltende sneeuw uit Centraal-Europa haar hoogste peil in 111 jaar. Duizenden soldaten en vrijwilligers proberen de wateroverlast te beperken door de oevers van de rivier te versterken. Dit weekeinde moesten ook duizenden mensen in Servië, Roemenië en Bulgarije hun huis verlaten, nadat de rivier door opgeworpen nooddammen brak.

Dijkverzwaring in Roemenië Bistret. Roemeense dorpelingen rijden zandzakken met paard en wagen naar een gebroken dam van de rivier de Donau bij Bistret. De dam bezweek gisteren onder de druk van het stijgende water. De Donau bereikte dit weekeinde door zware regenval en smeltende sneeuw uit Centraal-Europa haar hoogste peil in 111 jaar. Duizenden soldaten en vrijwilligers proberen de wateroverlast te beperken door de oevers van de rivier te versterken. Dit weekeinde moesten ook duizenden mensen in Servië, Roemenië en Bulgarije hun huis verlaten, nadat de rivier door opgeworpen nooddammen brak. Alleen al in het zuiden van Roemenië, dat vorig jaar ook al werd getroffen door zware overstromingen, verlieten dit weekeinde ruim drieduizend mensen hun huizen en werden meer dan zesduizend dieren geëvacueerd, nadat een dam doorbrak. De Roemeense autoriteiten hebben grote stukken landbouwgrond onder laten lopen om het overtollige water op te vangen. Bij de noordwestelijke havenstad Vidin is uit voorzorg een tentenkamp opgezet voor 1.200 mensen. Ten oosten van de Servische hoofdstad Belgrado overspoelde de Donau een middeleeuwse vesting en een spoorlijn. In de noordelijke provincie Vojvodina, ook wel de graanschuur van Servië genoemd, kwamen grote stukken landbouwgrond onder water te staan. In Bulgarije liepen vier havensteden aan de Donau gedeeltelijk onder, evenals duizenden hectare akkerland. Roemenië hoopt dat het water vandaag of morgen zijn hoogste peil bereikt. (AP, Reuters, BBC) Foto Reuters, Bogdan Cristel Romanian villagers use their horse-driven carts to carry sandbags to reinforce a dam broken by the Danube river in Bistret, 280 km (174 miles) southwest of Bucharest April 18, 2006. Ten thousand Romanians faced evacuation on Tuesday as rescue workers raced to fix a broken dam on the Danube before the swelling river could flood their low-lying villages. The Danube continued to rise in southeast Europe after reaching its highest level in more than a century over the weekend, fed by heavy rains and melting snow. REUTERS/Bogdan Cristel
Dijkverzwaring in Roemenië Bistret. Roemeense dorpelingen rijden zandzakken met paard en wagen naar een gebroken dam van de rivier de Donau bij Bistret. De dam bezweek gisteren onder de druk van het stijgende water. De Donau bereikte dit weekeinde door zware regenval en smeltende sneeuw uit Centraal-Europa haar hoogste peil in 111 jaar. Duizenden soldaten en vrijwilligers proberen de wateroverlast te beperken door de oevers van de rivier te versterken. Dit weekeinde moesten ook duizenden mensen in Servië, Roemenië en Bulgarije hun huis verlaten, nadat de rivier door opgeworpen nooddammen brak. Alleen al in het zuiden van Roemenië, dat vorig jaar ook al werd getroffen door zware overstromingen, verlieten dit weekeinde ruim drieduizend mensen hun huizen en werden meer dan zesduizend dieren geëvacueerd, nadat een dam doorbrak. De Roemeense autoriteiten hebben grote stukken landbouwgrond onder laten lopen om het overtollige water op te vangen. Bij de noordwestelijke havenstad Vidin is uit voorzorg een tentenkamp opgezet voor 1.200 mensen. Ten oosten van de Servische hoofdstad Belgrado overspoelde de Donau een middeleeuwse vesting en een spoorlijn. In de noordelijke provincie Vojvodina, ook wel de graanschuur van Servië genoemd, kwamen grote stukken landbouwgrond onder water te staan. In Bulgarije liepen vier havensteden aan de Donau gedeeltelijk onder, evenals duizenden hectare akkerland. Roemenië hoopt dat het water vandaag of morgen zijn hoogste peil bereikt. (AP, Reuters, BBC) Foto Reuters, Bogdan Cristel Romanian villagers use their horse-driven carts to carry sandbags to reinforce a dam broken by the Danube river in Bistret, 280 km (174 miles) southwest of Bucharest April 18, 2006. Ten thousand Romanians faced evacuation on Tuesday as rescue workers raced to fix a broken dam on the Danube before the swelling river could flood their low-lying villages. The Danube continued to rise in southeast Europe after reaching its highest level in more than a century over the weekend, fed by heavy rains and melting snow. REUTERS/Bogdan Cristel REUTERS

Alleen al in het zuiden van Roemenië, dat vorig jaar ook al werd getroffen door zware overstromingen, verlieten dit weekeinde ruim drieduizend mensen hun huizen en werden meer dan zesduizend dieren geëvacueerd, nadat een dam doorbrak. De Roemeense autoriteiten hebben grote stukken landbouwgrond onder laten lopen om het overtollige water op te vangen. Bij de noordwestelijke havenstad Vidin is uit voorzorg een tentenkamp opgezet voor 1.200 mensen.

Ten oosten van de Servische hoofdstad Belgrado overspoelde de Donau een middeleeuwse vesting en een spoorlijn. In de noordelijke provincie Vojvodina, ook wel de graanschuur van Servië genoemd, kwamen grote stukken landbouwgrond onder water te staan. In Bulgarije liepen vier havensteden aan de Donau gedeeltelijk onder, evenals duizenden hectare akkerland. Roemenië hoopt dat het water vandaag of morgen zijn hoogste peil bereikt. (AP, Reuters, BBC)