De trend: zacht zoevend de files omzeilen

2007 Alternatieven voor de auto

Foto AFP East Japan Railway unveiles the latest prototype of the next-generation bullet train, code-named "Fastech 360Z," to the press at its rolling stock laboratory center at Rifu town in Miyagi Prefecture, northern Japan 05 April 2006. The six-car Fastech will aim to log the world's fastest speed for wheeled trains at 360 kph during a normal journey. AFP PHOTO/JIJI PRESS AFP

Nederland zit vast in permanente en verstikkende files, ondanks de door minister Peijs (Verkeer en Waterstaat, CDA) aangekondigde 'oplossingen' van rijden op de vluchtstrook. In kringen van gadget-liefhebbers onstaan al alternatieven voor de auto in de vorm van elektrische scooters en het ultieme stadsvervoersmiddel: de Segway. Dit apparaat brengt zijn eigenaar met 20 kilometer per uur naar zijn/haar eindbestemming en is licht genoeg om in de trein mee te nemen. Met deze 'opvuller' van de gaten in het openbaar vervoer wordt de trein weer een reëel alternatief voor de zakelijke reiziger. In buitengebieden moet men nog wel wennen aan het verschijnsel van stedelingen die zich vrijwel geruisloos van een stationnetje naar hun eindbestemming laten zoeven; sommige van de nieuwe voertuigen worden dan ook rücksichtslos in beslag genomen.

2014 Netwerk van metro's

Olie kost nu per vat 115 euro (ongeveer 22.000 dollar). De meeste Europeanen maken er zich niet al te druk over. Europa heeft een pijnlijke maar succesvolle switch gemaakt van fossiele brandstoffen naar duurzamere alternatieven. Betere accu's en brandstofcellen op bio-alcohol zijn weliswaar nog steeds niet zo krachtig als de verbrandingsmotoren van tien jaar geleden, maar door ze te gebruiken in kleine, lichte voertuigen is dat niet erg. Voor de lange afstanden gebruiken de meeste mensen een netwerk van metro's, lightrails, sprinters en de Frans-Duitse Eurotrain, opvolger van de TGV en ICE. Bij een jaartkaart geeft de net gerenationaliseerde NS toegang tot elektrische tweewielers vanaf alle stations. Forensen gebruiken hun meeste reistijd om te lezen, slapen of werken.

2021 Verkeer snel, stil en schoon

Hoewel veel menselijke interactie tegenwoordig virtueel plaatsvindt, blijven mensen het prettig vinden elkaar op te zoeken. Nu de Eurotrain is doorgetrokken naar Moskou, Peking en Bangalore komt het vrije verkeer van goederen en mensen goed op gang. China produceert elektrische voertuigen voor Eurazië. De nazaten van de Segway komen binnen ieders bereik. Als reactie op de vraag naar meer comfort, bieden diverse leveranciers nu een uitbreiding voor kleine voertuigen: een magneetveld dat om de berijder wordt geprojecteerd dat de meeste wind en regen buiten houdt. Heel Europa zoeft snel, stil en schoon naar z'n familie en werk.

futurologen

    • Andreas Ligtvoet
    • Arjen Kamphuis