Dagbladen schrijven meest over kabinet

Het kabinet en de regeringspartijen domineerden in 2005 het politieke nieuws in de vijf grootste Nederlandse dagbladen, De Telegraaf, Algemeen Dagblad, de Volkskrant, NRC Handelsblad en Trouw. Ruim driekwart van alle aandacht was voor hen. Dat blijkt uit de gisteren verschenen Nederlandse Nieuwsmonitor van Het Persinstituut.

De linkse oppositie moest het doen met 18 procent van de aan politiek besteedde krantenkolommen. Gemiddeld besloeg het Nederlandse politieke nieuws 11,5 procent van het totale nieuws. De voorpagina's waren voor 26,6 procent gevuld met politiek nieuws.

Voor het onderzoek werd per kwartaal een steekproef genomen van de zes dagen waarop de kranten verschijnen. Aan de hand van deze gegevens werd geëxtrapoleerd wat de omvang van de totale berichtgeving was.

Van alle kranten schreef NRC Handelsblad het meest over binnenlandse politiek, De Telegraaf het minst: 20,3 miljoen tegenover 13,3 miljoen woorden. 'Wie de inhoud van NRC Handelsblad van A tot Z tot zich neemt', aldus de onderzoekers, 'leest 190 boeken van zo'n 300 pagina's per jaar.' Als percentage van de totale berichtgeving berichtte Trouw het meest over binnenlandse politiek.

Van alle kranten behandelde NRC Handelsblad het nieuws het meest issue-gericht. Ruim de helft van de berichtgeving ging over de inhoudelijke problematiek. Bij de Volkskrant was dat percentage het laagst, ruim 40 procent. Deze krant scoorde het hoogst als het ging om conflict-georiënteerde berichtgeving. Veruit de meeste kritiek was gericht op het kabinet.

'Europa' stond het afgelopen jaar in vier van de vijf kranten in de top-vijf van meest behandelde onderwerpen. Uitzondering was de Volkskrant. NRC Handelsblad besteedde de meeste aandacht aan het referendum: van al het politieke nieuws in de krant ging ruim 9 procent over Europa. Op de voorpagina was dat ruim 25 procent.

De ministers Donner (Justitie, CDA) en Verdonk (Integratie, VVD) stonden het vaakst op de voorpagina van de vijf kranten.

www.nrc.nl/media.

Het volledige rapport