Coalitie van harde, rauwe straatrappers

CD POP

The Most Official Mixtape****

CD POP The Most Official Mixtape Now Or Neva

Alsof er in de brave arena van de Nederlandse hiphop - grotendeels bevolkt door aardige en innemende jongens en meisjes - ineens een horde doorgedraaide pitbulls wordt losgelaten. 'Official niggas is here!', blaffen ze, en de koningin, die net nog een van die aardige rappers aan het knuffelen was, rent zo snel als ze kan naar de uitgang.

Rapgroep The Most Official is een coalitie van rauwe rappers uit Amsterdam, Rotterdam en Den Haag die zichzelf één doel heeft gesteld: het terugclaimen van de straatcultuur. Rappers Cane, Rowdy, MD, Probz, Sonny D en U-Niq hebben al een flinke reputatie opgebouwd in de hiphopscene en schetsen in hun Engelstalige raps een grimmige wereld vol seks en drugs, en armoede en geweld.

Over zowel bestaande als nieuwe beats - van onheilspellende en melancholische straathoekblues tot triomfantelijk pompende marsmuziek - wisselen de zware stemmen elkaar af. De raps zijn autoritair, accentloos, en veelzijdig, soms beschouwend en altijd bruisend van zelfverzekerdheid. En terecht: met zoveel sterke, elkaar moeiteloos aanvullende rappers heeft The Most Official een mixtape afgeleverd die krachtiger is dan menig officieel album. En zorgt ze voor de broodnodige balans en tegendraadsheid in een cultuur die dreigde te worden doodgeknuffeld.

Saul van Stapele

Now Or Neva

    • Saul van Stapele