Chinese gokmaffia betaalde voetballers

De Chinees Zheyun Ye, die inmiddels door de Belgische justitie wordt gezocht, betaalde maximaal 61.000 euro aan spelers van de eersteklasser Lierse SK om wedstrijden te verliezen. Dat staat in het Vlaamse weekblad Humo, dat beschikte over het dossier van de Belgische voetbalbond over het omkoopschandaal.

Volgens Belgische kranten probeerde Ye in opdracht van de Chinese gokmaffia negen wedstrijden van Lierse te beïnvloeden. Zo kreeg voormalig Lierse-doelman Cliff Mardulier 61.250 euro om vier wedstrijden te verliezen. Ook zeven andere spelers en trainers van de club kregen geld toegeschoven. Bijna allemaal zouden ze het geld achteraf hebben teruggegeven.

Voormalig hulptrainer Patrick Deman zei gisteren in enkele interviews dat het nooit de bedoeling was geweest om het geld zelf te houden. Lierse SK verkeerde vorig seizoen in grote geldnood en dreigde zijn licentie voor eersteklassevoetbal te verliezen.

De spelers namen het geld volgens Deman aan om de club van de ondergang te redden. Volgens hem waren de bestuurders van de voetbalclub niet op de hoogte van de samenwerking met de Chinees. Toenmalig trainer Paul Put speelde wel een rol in de omkoopzaak. Deman bekende gisteren in de krant De Standaard dat hij samen met Put het voorstel van Ye voorlegde aan de spelersraad. De aanvankelijke afspraak was dat Lierse slechts twee wedstrijden hoefde te verliezen, vervolgens zou Ye met 375.000 euro over de brug komen om Lierse aan een licentie te helpen.

Toen de spelers van Lierse na enkele wedstrijden weigerden verder samen te werken, werden ze door Ye onder druk gezet. Zo bedreigde de Chinees in de kleedkamer van Lierse hulptrainer Deman met de dood. 'Ik ben nu dood in Shanghai. En jullie ook', zou hij hebben gezegd.

De Belgische justitie heeft ondertussen ook enkele spelers en de 37-jarige Deman in beschuldiging gesteld. Deman werkt als spijtoptant mee met justitie en de voetbalbond en kreeg in ruil kwijtschelding van zijn straf.

Een andere verdachte is de controversiële spelersmakelaar Pietro Alatta. Hij ontkende tegenover de Franstalige publieke omroep RTBf alle betrokkenheid. Hij zegt alleen enkele clubs, zoals Lierse en La Louvière, in contact te hebben gebracht met Ye.