Brussel werkt aan veiliger truckstops

Brussel. Het groeiend aantal diefstallen uit vrachtwagens worden aangepakt met meer bewaakte truckparkeerplaatsen. De Europese Commissie werkt aan twee à drie proefprojecten langs grote Europese routes, aldus de Brusselse topambtenaar Remi Mayet gisteren bij een CDA-bijeenkomst hierover in het Europees Parlement. Op den duur moeten de parkings zichzelf bedruipen, zonder subsidie. Alleen al in Nederland kosten diefstallen van ladingen en vrachtwagens rond de 500 miljoen euro per jaar, meldde Guus Wesselink, directeur van de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. Hij vindt dat relatief veel voor een klein land als Nederland. Wesselink noemde als redenen dat de politie te weinig tijd heeft om lading- of truckdiefstallen op te lossen en dat een volgsysteem voor elke wagen te duur is. Verladersorganisatie EVO schat de schade lager: op 160 miljoen euro.