Barcelona ontvangt Milan met gerust hart

AC Milan0 FC Barcelona1

De Fransman Ludovic Giuly viert zijn doelpunt tegen AC Milan. Foto AP Barcelona forward Ludovic Giuly, of France, shouts in celebration after scoring during a Champions League, first-leg, semifinal soccer match between AC Milan and Barcelona, at the San Siro stadium in Milan, Italy, Tuesday, April 4, 2006. Giuly scored the winning goal that gave his side a 1-0 win over AC Milan. (AP Photo/Antonio Calanni) Associated Press

Ruststand 0-0. 56. Giuly 0-1. Schds: Sars (Fra). Tsch: 80.000. Gele kaart: Nesta (AC Milan), Puyol, Valdés (FC Barcelona).

Rotterdam, 19 april. - Barcelona heeft een eerste stap gezet naar de finale van de Champions League. De trots van Catalonië versloeg met sterk positiespel in de eerste ontmoeting van de halve eindstrijd AC Milan met 0-1 door een doelpunt van Ludovic Giuly.

Het duel in Milaan bevatte diverse interessante confrontaties. Het was de botsing tussen twee voormalige Milan-spelers die nu beiden trainer zijn: Frank Rijkaard, coach van FC Barcelona, en Carlo Ancelotti, de technische leider van de club van premier Silvio Berlusconi. Ze speelden vijf jaar samen in het team waar ook Ruud Gullit en Marco van Basten voor uitkwamen.

Jaap Stam, verdediger van Milan, was gisteravond als rechtsback in theorie gekoppeld aan Ronaldinho. 's Werelds beste voetballer had een moeilijke avond tegen de sterk spelende Nederlander. Stam rukte vaak brutaal op naar voren en daar ontmoette hij linksback Giovanni van Bronckhorst. Stam werd een kwartier voor tijd gewisseld voor Cafu. Op de andere vleugel vocht Clarence Seedorf, die dit seizoen bijna alle wedstrijden voor Milan meedeed, duels uit met Mark van Bommel. Seedorf zette al in het begin de toon met een paar pittige ingrepen. Van Bommel moest zich vooral tot het uiterste inspannen als Barcelona balverlies leed, maar hij hield stand.

Beide ploegen misten belangrijke krachten. Bij Milan was dat Filippo Inzaghi. Hij kampte nog met de naweeën van griep. Inzaghi werd vervangen door Alberto Gilardino die aanmerkelijk minder scherpte toonde. Barcelona moet het al enige weken stellen zonder sterspeler Lionel Messi. Het achttienjarige Argentijnse wonderkind herstelt van een spierscheuring in zijn rechterbeen, die hij opliep in het Champions-Leagueduel met Chelsea. Messi keerde te snel terug op het trainingsveld en kreeg een terugslag.

Om in alle rust te revalideren heeft Rijkaard de uitblinker van het WK-jeugd naar Buenos Aires gestuurd. Barcelona kon ook niet beschikken over Deco (geschorst) en Henke Larsson (geblesseerd).

De Catalanen moesten even wachten met omkleden nadat ze in het Giuseppe Meazza Stadion waren gearriveerd. De sleutel van de kleedkamer was namelijk zoek. Frank Rijkaard reageerde laconiek op het curieuze voorval. Het was te onschuldig om de concentratie van zijn ploeg te verstoren.

Barcelona schrok wel toen Gilardino zich in de veertiende minuut vrijmaakte tussen twee verdedigers en op de paal schoot. Nog geen minuut later had Andrij Sjevtsjenko eveneens een kans om Milan op voorsprong te brengen toen hij bij de tweede doelpaal werd aangespeeld door Seedorf. De topscorer miste tegen zijn gewoonte in van dichtbij.

Ook na rust kreeg Milan nog een kans om de score te openen. Kaka trapte de bal voor het doel van Barcelona richting Gilardino. Maar die raakte de bal slechts half.

Het was toch Barcelona dat de score opende door een briljant moment van Ronaldinho, die even was verlost van Stam. Hij won op het middenveld een duel van Gattuso en passte vanuit stand in de diepte op Giuly die de bal hard tegen de touwen schoot. Kort na dat doelpunt kreeg Barcelona een ideale mogelijkheid de voorsprong uit te bouwen. Seedorf verspeelde de bal en Ronaldinho kon vrij oprukken maar schoot op de binnenkant van de paal. Daarna ging Milan met drie spitsen op jacht naar de gelijkmaker, maar Barcelona behield de riante uitgangspositie voor de return van volgende week in Camp Nou.

Rijkaard reageerde ingetogen na de overwinning. 'We hadden vooraf al het gevoel dat we hier in Milaan moesten winnen om een goede kans te behouden op de eindstrijd. Het is mooi dat het ons gelukt is.'

Milan-trainer Ancelotti reageerde optimistisch na het verlies in eigen stadion. 'Dit is geen goed resultaat, maar ik denk dat we nog steeds een goede kans hebben om te winnen in Barcelona.''