7 redenen om uit te gaan

1 uit eten met iens

Impero Romano 2

Op de plek waar een aantal voorgangers geen lang leven beschoren was, hebben Umberto en Fabio een tweede vestiging van hun roemruchte Impero Romano geopend. Net als in de trattoria verderop in de straat, vind je ook in deze ristorante een mooie variatie van klassiek Italiaanse gerechten. Prachtige roze langoustine, voortreffelijke zalmcarpaccio met zeevruchten en fantastische pasta met bospaddestoelen, helaas iets te kwistig met truffelolie besprenkeld.

goed | De pasta met truffel was lekker maar niet tongstrelend, de ossenhaas was dat wel. De bediening is inderdaad chaotisch Italiaans en er werd gezongen uit volle borst. Ze zijn attent en amicaal.(06-02-2006 B. L. te Den Haag)

uitstekend | We zijn dol op Italiaans eten en wat dat betreft komen we in Rotterdam niets tekort. We zijn echter een keer vreemd gegaan in Den Haag, en eerlijk is eerlijk, dit is een fantastische zaak! Het eten is heel goed, men is heel vriendelijk en het is er gewoon een echte Italiaanse chaos. (03-12-2005 B. en A.S. te Rotterdam)

Den Haag, Kazernestraat 62. Tel. (070) 364 60 82. Keuken open 12.00-15.00, 17.00-24.00, Italiaans, gem. prijs 3-gangen à la carte: 46,50 euro Categorie: open na 23.00 uur

Milan Kundera Foto Aaron Manheimer Manheimer, Aaron

2 WETENSCHAP

Leonardo da Vinci: denken op papier

Leonardo da Vinci (1452-1519) was niet alleen schilder, maar ook architect, ingenieur, uitvinder, cartograaf, anatoom en geoloog. In notitieboekjes en verzamelingen van losse bladen bevinden zich da Vinci's talloze plannen en uitvindingen. Robert Zwijnenberg spreekt vanavond over de inhoud én vorm van de manuscripten. Volgens hem vinden we in Leonardo's manuscripten niet het gestolde resultaat van zijn denken, maar zijn denken in ontwikkeling.

Maastricht: Aula Minderbroedersberg 4-6. Lezing: Prof. dr. R. Zwijnenberg. Aanvang: 20.00. Inl: 043-3883541 & www.sg.unimaas.nl

3 LITERAIRE AVOND

Literariteitenkabinet:

Thema van deze bonte literaire avond van de Schrijversschool Groningen is 'Negerzoenen en Jodekoeken'. Gijs ter Haar uit Amersfoort is gastdichter. Onlangs verscheen zijn bundel Neem dit brood. Ook is er ruimschoots aandacht voor het werk en leven van de onlangs overleden volksschrijver Gerard Reve. Meindert Talma zingt een lied en leest een verhaal. Verder: Het Open Podium, de Rariteit van de maand, de Gedichthoek, Dode Dichter Live. Presentator: Bart FM Droog. Mmv Jan Klug, DJ Kesanova en VJ antipanda.

Groningen: Usva, Munnekeholm 10. Aanvang: 20.30. Entree: 3 euro. Inl: schrijversschool.web-log.nl

4 FILMKLASSIEKER

Jaromil Jires: De Grap (1968)

Hans Renner, afkomstig uit Praag en RUG-hoogleraar Middeneuropese geschiedenis, geeft vanavond een inleiding op de Tsjechoslowaakse film De Grap (Zert), van Jaromil Jires. Ludvik Jahn is een gebroken man die als veelbelovend student ooit de ogenschijnlijk onschuldige, maar onvergeeflijke fout maakte zijn toenmalige vriendin een kaartje te sturen met de uitroep: 'lang leve Trotski'. Naar een scenario van Milan Kundera.

Groningen: Filmtheater Images, Poelestraat 30. Aanvang: 19.30. Inl/res: 050-363 5594 & www.rug.nl/studium

5 MODERNE DANS

Dood in Venetië

Het Onafhankelijk Toneel brengt de dansvoorstelling Dood in Venetië, naar de roman van Thomas Mann en de verfilming van Visconti. In een door de cholera geteisterd Venetië wordt een oudere kunstenaar (Ton Lutgerink) verliefd op een schone jongeling (Rafael Zielinski). De choreografie is van Galama en Kho, die samen met Gerrit Timmer het OT Theater dompelen in een fin de siècle bad van decadentie en vergankelijkheid.

Rotterdam: OT Theater, St. Jobsweg 3. Aanvang: 21.00. Inl./reserveren: 010-4769029 & www.ot-rotterdam.nl

6 OPENBAAR DEBAT

Betere omgangsvormen, betere burgers?

Debat over de Sociale Agenda, een project van de Volkskrant, de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling en het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken met als doel de beste oplossingen te vinden voor de belangrijkste sociale problemen. Wanneer ben je een 'goede burger'? Mmv René Diekstra, Dorien Pessers, Marijke Steenbergen, Henriëtte Maassen v. d. Brink, Christien Brinkgreve, Rutger Claassen, James Kennedy en Hans Boutellier. Olv Felix Rottenberg.

Amsterdam: De Rode Hoed. Aanvang: 19.30. Toegang: gratis (reserveren verplicht) . Inl/res: 020-6385606 & www.derodehoed.nl

7 FRIESE LITERATUUR

Friese literatuurgeschiedenis

Het vorige week verschenen boek Zolang de wind van de wolken waait - geschiedenis van de Friese literatuur presenteert voor de eerste keer de Friese literatuurgeschiedenis aan het publiek buiten Friesland. Vanavond wordt er ingegaan op de plaats die de Friese literatuur zou moeten nemen in de geschreven Geschiedenis van de Nederlandse literatuur. Met o.a. Arie Jan Gelderblom, Nico Laan, Jelle Krol en Teake Oppewal.

Leeuwarden: Tresoar, Boterhoek 1. Aanvang: 20.00. Toegang: 5 euro. Res: 058-7890789 & www.tresoar.nl

Den Haag, Kazernestraat 62. Tel. (070) 364 60 82. Keuken open 12.00-15.00, 17.00-24.00, Italiaans, gem. prijs 3-gangen à la carte: 46,50 euro Categorie: open na 23.00 uur

Eet en recenseer zelf mee op www.nrc.nl/iens