Ziekenhuis moet onderzoek stoppen

Het ziekenhuis MS Twente in Enschede heeft een onderzoek naar het inspuiten van stamcellen bij patiënten met hartfalen stopgezet. Dat gebeurde op last van de CCMO, de landelijke commissie die proefpersonen beschermt bij medisch-wetenschappelijk onderzoek.

Het is voor het eerst dat de commissie een onderzoek heeft doen stopzetten dat al was goedgekeurd door de medisch-ethische toetsingscommissie van het ziekenhuis. Volgens de CCMO was het protocol van het onderzoek “ondeugdelijk'.

Het gaat om onderzoek waarbij sinds september bij acht patiënten met hartfalen beenmerg is afgenomen. Daaruit werden stamcellen geïsoleerd die, na bewerking, in het littekenweefsel van het hart werden gespoten. Dit onderzoek is half maart stopgezet.

Marcel Kenter, secretaris van de CCMO: “Er moet nauwkeurig omschreven zijn welke cellen worden geïsoleerd en hoe het beenmerg wordt afgenomen. Dat was niet het geval. Ook was het onduidelijk of hoofdonderzoeker Mariani voldoende ervaren was voor dit soort onderzoek.“ De van oorsprong Italiaanse hartchirurg werkte eerder in het academisch ziekenhuis in Groningen.

Volgens Herre Kingma, bestuursvoorzitter van het MS Twente, heeft de medisch-ethische toetsingscommissie van zijn ziekenhuis het onderzoek goedgekeurd, zonder “een autoriteit op het gebied van stamceltherapie uit te nodigen“. Hij zegt: “De commissie was bevoegd, maar niet bekwaam.“ Naar het bedrijf Cells4health, dat de stamcellen bewerkte, loopt een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Directeur Kees Kleinbloesem van Cells4health zegt te twijfelen aan de argumenten van de commissie.

Ook een ander onderzoek in het Twentse ziekenhuis is op last van de CCMO stopgezet. Dat betrof hersenstimulatie bij depressieve patiënten. Kingma: “De vraag van de CCMO was of je zeer depressieve patiënten wel om toestemming kan vragen. Daar komen we denk ik wel uit.“