www.nrc.nl

Deze week op de scholierensite een nieuwe weekkrant en nieuwe afleveringen van de literaire X-factor.

Suhailah Blaricum, 30-03-06 © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

De site opent met een verhaal over Nederlandse vrouwen die moslim worden. Hun aantal neemt toe. Op de website moslima.nl vertellen meer dan honderd bekeerlingen hun verhaal. Waarom voelen westerse vrouwen zich tot de islam aangetrokken? Door de eigen stijl van de islam, meent cultuurpsycholoog Maerten Prins. Daar zouden jongeren gevoelig voor zijn. “Eigen kleren, haardracht, jargon en boeken. Dat maakt de islam tot een soort religieuze concurrent van subculturen als gabber, gothic en skate.“ De Nederlandse moslima's hebben dagelijks met vooroordelen te maken. Onlangs beet iemand Suhailah (14) toe: “Je bent nog gekker dan een Turk of Marokkaan.“ Op school dacht een mentor dat ze misschien werd onderdrukt door een Marokkaans vriendje.

Verder in de weekkrant artikelen over de recente zelfmoordaanslag in Tel Aviv, de geplande groei van Schiphol, de stijgende verkoop van de morning-afterpil, een nieuw Engels jeugdboek over jongeren in een getto, de popgroep El Presidente, de vraag of Iran snel in staat zal zijn een atoombom te maken, de discussie in de VS of een foetus in de baarmoeder pijn kan voelen bij zijn abortus. Tot slot de vraag: werkt reïncarnatietherapie nu wel of niet?

Verder deze week een heel stel nieuwe afleveringen van de serie boeken voor de literatuurlijst van redacteur Pieter Steinz. Hij heeft zich afgevraagd: welke boeken zijn aanraders voor iedereen van 16 tot 91? Welke leeslijstklassieken hebben de X-factor? De nieuwe afleveringen gaan over: Agatha Christie, Nick Hornby, Marga Minco, Thomas Rosenboom en George Simenon.

www.nrc.nl/scholieren