Winst Philips stijgt sterk dankzij chips

Philips halfgeleiders is een van de trekkers van de stijgende winst van Philips in het eerste kwartaal. In het derde kwartaal van dit jaar zal het elektronicaconcern de afsplitsing van deze divisie afronden.

De omzet van de halfgeleiderdivisie steeg in de eerste drie maanden van dit jaar met 20 procent naar 1,2 miljard euro, maakte Philips vanmorgen bekend. Het bedrijfsresultaat steeg met 75 miljoen euro naar 89 miljoen. Onder meer chips voor de auto-industrie vonden meer aftrek.

De nettowinst van het gehele concern steeg in het eerste kwartaal van 117 naar 160 miljoen. De omzet steeg met 14 procent naar 7,3 miljard euro. “Alle divisies dragen bij aan de groei, daar zijn we heel tevreden over“, zei financieel directeur Pierre-Jean Sivignon in een telefonische conferentie.

Al eind vorig jaar kondigde Philips aan dat het de halfgeleiderdivisie juridisch af wil scheiden om een beursgang, een fusie of een verkoop mogelijk te maken. Philips voert gesprekken met mogelijke partners. “Deze verlopen voorspoedig. Maar alle strategische opties staan nog open“, zei Sivignon. De kosten van de juridische loskoppeling waren 10 miljoen euro. Over de vooruitzichten voor de halfgeleiders wilde Sivignon niets zeggen.

Naast de halfgeleiderdivisie was de divisie licht de grootste stijger. Het bedrijfsresultaat steeg van 149 naar 195 miljoen euro, de omzet steeg met 19 procent naar 1,3 miljard. De omzet van het vorig jaar overgenomen Lumileds steeg met 25 procent.

De grootste divisie van Philips, consumentenelektronica, zag haar omzet met 13 procent stijgen naar 2,4 miljard euro. Die omzetstijging kwam vooral uit de verkoop van platte beeldschermen. Philips rekent erop dat de verkoop van lcd-schermen verder zal stijgen. Sivignon verwacht een beperkt effect van het wereldkampioenschap voetbal. “Er is tegenwoordig elk jaar wel een groot evenement“, zei hij. Het bedrijfsresultaat steeg van 46 naar 58 miljoen euro.

Dankzij een vorig jaar geïntroduceerde lijn van scheerapparaten steeg het bedrijfsresultaat van de divisie huishoudelijke apparaten van 56 naar 62 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat van de medische divisie steeg licht naar 99 miljoen euro. De omzet steeg met 14 procent naar 1,5 miljard euro.

De resultaten lagen beneden de verwachtingen van analisten. De beurskoers van Philips was rond het middaguur met 1,23 procent gedaald naar 26,50 euro.