'VS moeten in gesprek gaan met Iran'

De Amerikaanse regering zou directe besprekingen met Iran moeten openen over het omstreden Iraanse nucleaire programma en niet meteen aan sancties moeten werken. Dat heeft een vooraanstaande Amerikaanse Republikeinse senator gezegd.

In een televisieprogramma zei Richard Lugar, voorzitter van de Senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen, zondag dat directe Amerikaanse besprekingen met Iran nuttig zouden zijn als onderdeel van een brede dialoog over energie. Hij vond dat het te vroeg is om aan te dringen op sancties tegen Iran, zoals de Amerikaanse regering nu doet. “We moeten eerst langs diplomatieke weg vorderingen maken.“ Ook de Democratische senator Dodd suggereerde een dergelijk pad.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Iran tot 28 april de tijd gegeven om op te houden met het verrijken van uranium. De Iraanse president Ahmadinejad heeft de afgelopen dagen herhaald dat Iran dat niet zal doen.

President Bush, die Iran verdenkt van een geheim kernwapenprogramma, heeft direct overleg met Teheran over het omstreden Iraanse atoomprogramma uitgesloten, hoewel bilateraal overleg over de situatie in Irak wel op het programma staat. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, pleitte twee weken geleden in Washington voor rechtstreeks overleg tussen de VS en Iran. Hij zei dat zijn pleidooi in het Congres en bij denktanks in goede aarde was gevallen, maar dat hij bij de regering geen gehoor had gekregen. De directeur van de gezaghebbende Council on Foreign Relations, Bush' ex-onderminister van Buitenlandse Zaken voor Politieke Zaken Richard Haass, heeft zelfs gezegd dat Iran als onderdeel van een diplomatiek pakket een beperkt verrijkingsprogramma kan worden toegestaan.

De VS zullen er vandaag in Moskou bij de andere permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland juist op aandringen om sancties tegen Iran te overwegen. Een woordvoerder van het Witte Huis riep gisteren op tot “krachtige diplomatieke actie“ als Iran niet toegeeft. Het gaat dan om bevriezing van tegoeden en reisverboden. Maar de woordvoerder zei zelf van de bijeenkomst in Moskou geen belangrijke besluiten te verwachten. Hoe dan ook verzetten China en Rusland zich tegen sancties.