Virtuoze invalbeurt van Bergy

De afgelopen elf jaar had hij er naar eigen zeggen zijn beste voetbal laten zien. Toch bewees Dennis Bergkamp zaterdag op Highbury dat het altijd beter kan. In de 76ste minuut van de thuiswedstrijd tegen West Bromwich stelde hij Robert Pires met een splijtende pass in staat de 2-1 te maken.

Henrita Bergkamp bekijkt met dochter het duel van Arsenal (links). Bergkamp viert zijn treffer. Foto’s Reuters en Carl de Souza Henrita Bergkamp, wife of Arsenal player Denis Bergkamp watches him play whilst holding their daughter Yasmin during their Premiership match against West Bromwich at home to Arsenal, 15 April 2006. The match ended 3-1 to Arsenal. AFP PHOTO/CARL DE SOUZA. Mobile and website use of domestic English football pictures subject to description of licence with Football Association Premier League (FAPL). For licence enquiries please telephone +44 207 298 1656. For newspapers where the football content of the printed version and the electronic version are identical, no licence is needed.
Henrita Bergkamp bekijkt met dochter het duel van Arsenal (links). Bergkamp viert zijn treffer. Foto’s Reuters en Carl de Souza Henrita Bergkamp, wife of Arsenal player Denis Bergkamp watches him play whilst holding their daughter Yasmin during their Premiership match against West Bromwich at home to Arsenal, 15 April 2006. The match ended 3-1 to Arsenal. AFP PHOTO/CARL DE SOUZA. Mobile and website use of domestic English football pictures subject to description of licence with Football Association Premier League (FAPL). For licence enquiries please telephone +44 207 298 1656. For newspapers where the football content of the printed version and the electronic version are identical, no licence is needed. AFP

Nog geen kwartier later ontving de oud-international de bal op 30 meter van de goal van Emmanuel Eboue. Hij nam de bal aan, zag keeper Thomasz Kuszczak te ver voor zijn doel staan en draaide de bal met grote precisie om hem heen: 3-1. Zijn treffer vormde het hoogtepunt van een duel dat pas vaart kreeg nadat Bergkamp in de 72ste minuut het veld betrad.

Voorafgaand aan de wedstrijd hadden de supporters van Arsenal het duel uitgeroepen tot “Orange Day'. Er werden 10.000 unieke T-shirts uitgedeeld met daarop de tekst “DB 10' en de spelers van Arsenal werkten de warming-up af in oranje kledij. Fans en spelers wilden Bergkamp, die in juli 37 jaar wordt en 400 duels voor de Londense club speelde, bedanken voor zijn diensten. “The Iceman' neemt na dit seizoen afscheid van “The Gunners'.

De Britse kranten waren unaniem lovend over het optreden van de Nederlander. “Bergy is een Gunners-legende', schreef tabloid The Sun. “Een virtuoze invalbeurt van 18 minuten', oordeelde The Daily Telegraph. Ook Arsenal-coach Arsene Wenger stak zijn bewondering voor Bergkamp niet onder stoelen of banken. “Het is verbazingwekkend waar een intelligente voetballer met klasse toe in staat is“, aldus Wenger.