Verzameling covers: van wrange soul tot blues

CD pop

Holly Golightly. Laugh It Up

De Engelse zangeres Holly Golightly is al ruim tien jaar bezig, maar ze is nog steeds de underground niet ontgroeid. Ook niet sinds Jack White haar als muze vroeg voor het liedje 'It's True That We Love One Another' op de cd Elephant (2003) van The White Stripes. Maar al is Holly geen ster, ze heeft een kleine devote aanhang. Die houdt van haar rudimentaire interpretatie van de girlgroup-sound die in de jaren zestig te horen was bij The Shangri-La's of The Crystals; en van haar onderkoelde stemgeluid, met de metalige echo.

Voor Golightly zijn termen als 'analoog' en 'authetiek' geen modieuze bevlieging maar een overtuiging.

Vandaar waarschijnlijk dat een plaat uit 1996 als Laugh It Up moeiteloos opnieuw kan worden uitgebracht; hij klinkt niet anders dan haar laatste cd, Truly She Is None Other (2003). Laugh It Up is een verzameling covers: van het wrange soul-nummer 'Getting Mighty Crowded' tot 'Sand' van Lee Hazlewood, en een blues van Willie Dixon, allemaal nummers van vóór 1970. Holly Golightly laat eens te meer horen: in dat tijdperk hoort ze thuis.

Hester Carvalho

Damaged Goods***

Holly Golightly en haar band treden morgen op in Haarlem (Patronaat); en 20 april in Groningen (Vera).

Damaged Goods***

    • Hester Carvalho