'Vertaalfout' Prodi zorgt voor ophef in Nederland

Een vertaalfout. Zo verklaart de Italiaanse kandidaat-premier Romano Prodi de verwarring die is ontstaan over zijn voorstel om met zes 'vastberaden' EU-lidstaten een Europese kerngroep te vormen, zonder Nederland erbij. The Sunday Times drukte zondag een interview af waarin Prodi sprak over een alliantie van 'meest vastberaden landen': Italië, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en België.

Prodi's kerngroep zou sneller dan de andere lidstaten moeten integreren. Nederland zou hierbij als enige van de zes oprichters van de Europese Kolen- en Staalgemeenschap ontbreken. (Vandaag is het precies 55 jaar geleden dat deze voorloper van de huidige EU is opgericht. )

Prodi, van 1999 tot 2004 voorzitter van de Europese Commissie, zou in het vraaggesprek letterlijk hebben gezegd: 'We hebben niet alleen een sterke relatie nodig met Frankrijk en Duitsland, maar ook met de zogenaamde groep van zes, landen als België en Luxemburg - maar niet Nederland.'

Prodi gaf het interview in het Italiaans aan de in Rome gevestigde correspondent van de The Times. Hij zei echter niet non Holanda (niet Nederland), maar con Holanda (mét Nederland), aldus zijn woordvoerder gisteren tegenover het Radio1 Journaal.

De Nederlandse staatssecretaris Atzo Nicolaï (VVD, Europese Zaken) voelde zich dit paasweekeinde genoodzaakt te reageren op de uitspraken van Prodi. Voordat Prodi met de verklaring over de vertaalfout kwam, riep het voorstel bij Nicolaï vooral 'vragen' op. 'Ik vind het het heel onduidelijk. Als het Prodi zou gaan om het Nederlandse nee tegen de Europese grondwet dan zit hij op het verkeerde spoor', aldus Nicolaï.

Ook voor het Verenigd Koninkrijk zou in Prodi's 'alliantie' namelijk geen plaats zijn, 'omdat het nog geen referendum heeft gehouden over Europa'. In juni vorig jaar zei de Nederlandse bevolking in meerderheid 'nee' tegen de Europese grondwet. Twee dagen eerder hadden de Fransen het verdrag in een volksraadspleging eveneens afgewezen. Voor Frankrijk zou desondanks wel plaats zijn in Prodi's Europese voorhoede. Nicolaï: 'Er is een aantal landen dat het tegenstemmen niet kan verteren, maar dat wordt een steeds kleinere groep. Prodi realiseert zich blijkbaar niet dat het probleem over de grondwet niet alleen bij Frankijk en Nederland ligt.'