Veranderingen op til in staf Bush

De nieuwe stafchef van het Witte Huis, Joshua Bolten, heeft gisteren personele veranderingen in de staf van president Bush aangekondigd. Bolten heeft de staf van Bush op zijn eerste dag in functie laten weten dat het tijd is om het team van de president “te verfrissen en nieuwe energie te geven“, aldus de woordvoerder van het Witte Huis.

Bolten spoorde iedereen die overweegt voor het eind van het jaar op te stappen aan dat nu maar meteen te doen.

De aankondiging is met opluchting ontvangen door de Republikeinen in het Congres, die al weken aandringen op veranderingen. Bush en zijn regering kampen volgens opiniepeilingen met een gestaag afnemende populariteit, en de Republikeinen vrezen dat zij daar bij de verkiezingen voor het Congres, in november, last van zullen hebben.

Veel speculaties in Washington betreffen de posities van de ministers Rumsfeld van Defensie en Snow van Financiën - Bush verdedigde de eerste vorige week nog krachtig tegen aanzwellende kritiek, de tweede moet het zonder steunbetuiging stellen. Snow zou klaar staan om op te stappen, maar het vinden van een opvolger kost het Witte Huis volgens de Amerikaanse media meer tijd dan aanvankelijk was voorzien.

In reactie op de groeiende roep om het aftreden van Rumsfeld, met name van generaals-buiten-dienst, sprak Bush vrijdag onomwonden zijn vertrouwen uit in zijn minister van Defensie. Donald Rumsfelds leiderschap van het Pentagon is “precies wat in deze kritische periode nodig is“, aldus de president in een verklaring. “Ik heb met eigen ogen gezien hoe Don afgaat op militaire bevelhebbers in het veld en het Pentagon bij het nemen van beslissingen over hoe ze het best hun missies kunnen voltooien.“

De gepensioneerde generaals verwijten Rumsfeld dat de oorlog in Irak onvoldoende is voorbereid, slecht is uitgevoerd en dat de minister niet open staat voor visies die niet stroken met de zijne. Zaterdag voegde oud-NAVO-bevelhebber Wesley Clark zich bij het koor van critici. Clark dong in 2004 vergeefs mee naar de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen.

Voormalig voorzitter van de chefs van staven Richard Myers weersprak de kritische oud-generaals zondag door erop te wijzen dat Rumsfeld de militaire leiders juist veel ruimte had gegeven hun visies over de oorlog naar voren te brengen. Rumsfeld zelf toont zich niet onder de indruk van de kritiek van “twee of drie generaals'. Het internettijdschrift Slate berekende dit weekend dat er in de VS ruim 400 generaals en admiraals zijn, en zo'n 4.700 gepensioneerde generaals en admiraals.