Utrecht grote verliezer in strijd om play-offplaatsen

De prijzen in de eredivisie zijn nog niet verdeeld.

Morgen begint de eerste van drie play-offs.

In de tombola voor plaatsen in de verschillende play-offs van de eredivisie is FC Groningen er het best uitgesprongen en zijn FC Utrecht, NAC en NEC de grote verliezers. Vrolijke gezichten waren er verder bij Roda JC en FC Twente, die op de valreep hun kansen op Europees voetbal behielden.

FC Groningen verzekerde zich in de laatste speelronde van de vijfde plaats en daarmee van deelname aan het UEFA-Cuptoernooi. Via de play-offs tussen de nummers twee en vijf heeft de ploeg zelfs nog een kans op een plaats in de voorronde van de Champions League, maar dan moet eerst AZ en vervolgens Ajax of Feyen-oord verslagen worden.

Hoewel FC Groningen voor zijn doen dit seizoen voortreffelijk heeft gepresteerd, werd de vijfde plaats mede dankzij het falen van concurrent FC Utrecht behaald. Waar de Groningers van de drie laatste wedstrijden er één wonnen en twee gelijkspeelden verloor FC Utrecht al die duels.

Verrassend gezien het programma van de laatste speelronde. Van FC Utrecht werd op eigen veld geen nederlaag (1-4) tegen Willem II verwacht, omdat de ploeg uit Tilburg enige weken geleden al was veroordeeld tot deelname aan de play-offs die tot degradatie kunnen leiden. Maar FC Utrecht speelde zo verkrampt en de spelers waren na afloop mentaal zo zwaar aangeslagen dat het ergste moet worden gevreesd voor de play-offs tussen de nummers zes en negen, die beslissen over één plaats in het UEFA-Cuptoernooi.

Bij FC Groningen kende de uitbundigheid nauwelijks grenzen. Na vele jaren van sportieve en financiële malheur werd plaatsing voor Europees voetbal beleefd als ware de landstitel gewonnen. In de laatste wedstrijd werd in Enschede met 1-1 gelijkgespeeld tegen FC Twente, wat ook de thuisclub tevreden stemde, want daarmee was plaatsing voor de play-offs tussen de nummers zes en negen veiliggesteld.

Overigens had FC Twente de hulp nodig van Vitesse, dat in de beladen derby tegen NEC op de valreep gelijk (1-1) maakte en voorkwam dat de ploeg uit Nijmegen boven FC Twente zou eindigen. Bij NEC werd de eliminatie voor de play-offs als een grote teleurstelling ervaren. De ploeg is nu veroordeel tot de play-offs tussen de nummers tien en dertien voor deelname aan de Intertoto, die uiteindelijk ook tot een plaats in het UEFA-Cuptoernooi kan leiden.

ADO Den Haag en Sparta ontsprongen op de valreep de dans om degradatie. Hoewel Sparta het onderlinge treffen in Den Haag met 2-0 won en zodoende op eigen kracht zijn plaats in de eredivisie veilig stelde, deed de uitslag er uiteindelijk niet meer toe.

Want door het verlies (2-6) van NAC tegen landskampioen PSV bleef ook ADO Den Haag behoed voor deelname aan de play-offs met clubs uit de eerste divisie. Het gevecht tegen degradatie wordt nu gevoerd door NAC, dat het vege lijf eerst mag proberen te redden in een wedstrijdserie (volgens het principe best-of-three) tegen TOP Oss.

De competitie werd ook plezierig afgesloten door Roda JC, dat pas na de jaarwisseling een beetje op stoom kwam en zondag zijn plaats in de play-offs tussen de nummers zes en negen valideerde door een 2-1 zege op Heracles. Tegenstander wordt Heerenveen, dat er door een 4-2 nederlaag tegen AZ nog eens op werd gewezen dat een plaats bij de eerste vijf te hoog was gegrepen.

De enige wedstrijd waar zondag niets meer op het spel stond, was die tussen de van een derde plaats verzekerd Feyenoord en degradant RBC. Desondanks werd het in de Kuip een venijnig duel, waarin Feyenoord moeizaam met 2-0 won en bij de ploeg uit Roosendaal verdediger Fortes Rodriguez zijn zoveelste rode kaart kreeg; deze keer na een vuistslag tegen invaller Pierre van Hooijdonk.

    • Henk Stouwdam