Top Oss in plaats van Champions League

Trainerswissel Lokhoff-Lok heeft weinig effect gehad voor de club uit Breda.

'We moeten niet denken dat we dit wel even doen.'

PSV viert feest na de treffer van Phillip Cocu. Foto WFA WFA46:VOETBAL NAC - PSV:BREDA;17APR2006- NAC verloor gisteren thuis van PSV met 2 - 6. Foto: Vreugde bij PSV voor de overwinnning en teleurstelling bij NAC. WFA/wc/str. Erald van der Aa WFA WFA

In slechte tijden is zelfspot vaak de beste remedie. 'TOP Oss, TOP Oss, Breda komt eraan', zong de aanhang van NAC zondagmiddag na de laatste reguliere competitiewedstrijd die met 6-2 van PSV werd verloren. Voor aanvang van het seizoen had de club met aanwinsten als Pierre van Hooijdonk, Johan Vonlanthen, Sander van Gessel, Victor Sikora, Tony Vidmar en Patrick Zwaanswijk verwacht mee te kunnen doen in de play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League. Dat NAC de komende weken met clubs uit de eerste divisie in de slag moet voor lijfsbehoud op het hoogste niveau had niemand vooraf voor mogelijk gehouden.

NAC wacht nu een best-of three tegen TOP Oss, waarna mogelijk afgerekend dient te worden met Helmond Sport of Volendam. 'We moeten niet gaan denken dat we dat wel even doen', verzuchtte trainer Cees Lok. 'We hebben nog geen trainingskamp gepland. Misschien moeten we daar maar eens over na gaan denken.'

NAC begon het seizoen met Ton Lokhoff als coach. Die bouwde de ploeg om Van Hooijdonk. Zo was er voor de eigengereide spits Vonlanthen al snel geen plaats meer. Maar toen Van Hooijdonk niet kon brengen wat van hem verwacht werd, ontstonden de problemen. De positie van Lokhoff werd na een teleurstellende reeks onhoudbaar.

Een half jaar geleden nam de bij NEC opgestapte Lok het roer over. De doelstellingen werden flink bijgesteld. De 39-jarige coach diende de club uit de play-offs om promotie/degradatie te houden. De grote vraag was welke rol Lok in gedachten had voor de dominante Van Hooij-donk. In een onderhoud legde de nieuwe coach aan de routinier uit dat hij rekening zou moeten houden met een rol als pinchhitter. Dat was tegen het zere been van de gefrustreerde Big Pete, die naar Feyenoord vertrok.

Lok had de hoop dat het vertrek van Van Hooijdonk ten goede zou kunnen komen aan andere spelers. Binnen de spelersgroep zou een nieuwe hiërarchie ontstaan. 'Ik had verwacht dat er misschien andere jongens op zouden staan. 'Je hoopt toch dat zich bepaalde groepjes gaan vormen. Dat is eigenlijk onvoldoende gebeurd', sprak Lok op eerste paasdag.

Na het vertrek van Van Hooijdonk dacht een speler als Vonlanthen een grote rol te kunnen opeisen. Het van PSV gehuurde talent behoort technisch tot de beste voetballers van NAC, maar tactisch en mentaal lijkt hij niet geschikt voor de top. De wedstrijd van zondag was daarvan wederom een bewijs. Als invaller - na een reeks van wedstrijden raakte het geduld van Lok met Vonlanthen op - wilde de Zwitserse international in zijn eentje het verschil maken. Eén actie leverde weliswaar een fraai doelpunt (de 1-4) op, maar verder ging hij voortdurend als een kamikazepiloot op de verdediging van PSV af.

Een andere jongeling die zich na de winter bij NAC wilde doen laten gelden was de van Feyenoord gehuurde Leonardo. Het Braziliaanse enfant terrible dwong zowel binnen als buiten de lijnen respect af. Met acht doelpunten groeide hij uit tot de belangrijkste aanvaller. En ook tegen PSV was Leonardo verreweg de beste speler van NAC. Op een 1-0 achterstand versierde hij handig een strafschop, die door de jonge Timothy Derijck knullig werd gemist. Leonardo beschikt niet over de persoonlijkheid om een elftal te leiden. Op het moment dat hij vlak voor rust met een blessure aan zijn hamstring het veld verliet, was de wedstrijd al gespeeld.

Daar waar de jongelingen als Leonardo, Vonlanthen en Anouar Diba mentaal niet in staat zijn de groep te leiden, laten oudere spelers als Van Gessel, Arne Slot en Zwaanswijk het om verschillende redenen ook afweten. Het aangeslagen NAC bewoog zich de laatste weken als een onsamenhangend geheel door de eredivisie. Na de nederlaag van vorige week woensdag duikelde de club naar de zestiende plaats. De 'alles-of-niets-wedstrijd' tegen PSV was niet aan de 'mooi-weer-voetballers' besteed.

De tactiek van Lok om zolang mogelijk op 0-0 te spelen, waarmee de druk op ADO Den Haag en Sparta vergroot zou worden, kon al snel de prullenbak in. Jan Vennegoor of Hesselink strafte na vier minunten een verdedigende fout af en bracht PSV op voorsprong. Daarna speelde NAC een kansloze wedstrijd waarin de ploeg afwisselend werd uitgefloten en ondersteund door de trouwe aanhang. Met een spectaculair doelpunt van Phillip Cocu, die vanaf de middenlijn doelman Davy Schollen passeerde, deelde de kampioen de laatste plaagstoot uit. Na een seizoen vol ellende maken de fans zich op voor een extra aantal wedstrijden. Niet Ajax of Feyenoord zijn de tegenstanders maar TOP Oss, Helmond Sport en Volendam. Met gevoel voor cynisme kon Lok vaststellen dat NAC nu in ieder geval wel als de grote favoriet aan de play-offs begint.

Rectificatie / Gerectificeerd

Het schema bij het artikel Top Oss in plaats van Champions League (18 april, pagina 12 en 13) is niet geheel correct. Er zijn vier, en niet drie plaatsen te winnen in het UEFA-Cuptoernooi. Het juiste schema staat op www.nrc.nl/sport.

    • Koen Greven