Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Onder meer een reportage over het toenemend drankmisbruik onder 12- tot 15-jarigen. Jongens die met een delirium worden opgenomen schijnt geen uitzondering te zijn. Verder aandacht voor de rechtszaak over het ongeval in de Amercentrale in 2003 in Geertruidenberg waarbij tijdens onderhoudswerkzaamheden vijf buitenlandse werknemers om het leven kwamen. Ned.3, 22.20-23.00u.

In Het uur van de wolf een portret van beeldend kunstenaar Jan Montyn (1924). In 1944 ontvluchtte Montyn zijn streng gereformeerde milieu en ging naar het Oostfront. Later vocht hij in Korea en was hij bij humanitaire missies betrokken in Vietnam en Cambodja. Nog steeds zwerft Montyn onafgebroken door Zuidoost-Azië, de enige plek waar hij kan aarden. Ned.3, 20.20-21.40u.

documentaire

Wie niet waagt, die niet wint. Tweede aflevering van een tiendelige Britse serie over ondernemers tijdens het eerst cruciale jaar met hun eigen bedrijf. Vanavond over het fastfoodrestaurant van Naz en Mark waar alles ter plekke vers wordt bereid. Echter hun fastfood is te langzaam en de klanten blijven weg. Ned.3, 19.50-20.20u.

Devils of Tasmania. Met zijn venijnige tanden en ijselijk gekrijs spreekt de Tasmaanse duivel iedereen tot de verbeelding. In deze documentaire onderzoekt Menna Jones hoe het selectieve paargedrag van het vrouwtje de jongen meer kans op overleving geeft. National Geographic, 20.00-21.00u.

ZDF Royal: Die eiserne Königin. Aflevering in een serie over Europese vorstenhuizen brengt vanavond een portret van de Britse vorstin Elizabeth ter gelegenheid van haar 80ste verjaardag. ZDF, 20.15-21.00u.

Cops, robbers and videotape: Operation snowball. Reportage over de bestrijding van de kleine criminaliteit die vooral tijdens de kerstperiode in Oxford Street welig tiert. BBC2, 22.00-23.00u.

Reign Of Terror: Suicide Web. Wat motiveert zelfmoordterroristen, welke rol speelt hun geloof en waarom zijn ze de grootste terroristische dreiging van dit moment? Aandacht voor de wijze waarop ze worden geprogrammeerd door “terreurgeneraals' in een oorlog zonder grenzen. National Geographic, 22.00-23.00u.

Benedikt XVI: Ein Jahr in Amt und Würden. Terugblik op het eerste ambtsjaar van paus Benedictus XVI, de geestelijk leider van de rooms-katholieken. ZDF, 22.15-22.45u.

Werken bij Chanel. Al eerder in 2005 uitgezonden serie over het werken bij het Franse modehuis Chanel. Ned.3, 23.30-24.00u.

Aids, a woman's story. Herhaling uit juli 2004 van een documentaire over vrouwen met aids in landen als Kenia, Brazilië en Thailand. De vrouwen vertellen over ziek zijn, armoede en ongelijke rechten. Ned.1, 23.40-0.43u.

Bewogen leven: Bondgenoot van de doden. Portret van de Amerikaanse forensische antropoloog William “Bill' Haglund, die al jaren oorlogsslachtoffers identificeert. België 2 (Canvas), 0.20-1.20u.

praatprogramma

Het elfde uur. Gasten zijn D66-fractievoorzitter Lousewies van der Laan over de crisis in haar partij, theologe en presentatrice Jacobine Geel over het Burgerforum Kiesstelsel waarvan zij de voorzitster is en zwerver John uit het programma Fiks a Life die na 37 dagen celstraf komt vertellen dat hij de draad van zijn leven weer wil oppakken. Ned.1, 21.55-22.45u.

informatief

Nederland helpt. Oud-bokser Arnold Vanderlijde en oud-olympisch kampioene hardlopen Ellen van Langen voeren actie voor een nieuw onderkomen voor de straatjongens in Nairobi. Ned.1, 23.45-0.10u.

kunst

The lost world of Friese-Greene: Land's end to Weston-Super-Mare. Serie waarin de route van filmer Claude Friese-Green begin vorige eeuw door Engeland wordt gevolgd. Friese-Greene gaf kleur aan het tot dan toe zwart-witte Engeland. Hij legde het leven vast met behulp van een uniek proces om in kleur te filmen, dat hij zelf ontwikkelde. BBC2, 22.00-23.00u.

Hollywood greats: Marlon Brando. Portret van filmacteur Marlon Brando die niet veel op had met Hollywood en de reputatie kreeg moeilijk te zijn. Hij eindigde vrijwel als kluizenaar. BBC1, 23.35-0.15u.

sport

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de eerste halve finale in de Champions League tussen AC Milan en Barcelona. Commentaar en analyse van oud-voetballer Youri Mulder. Na deze wedstrijd een vooruitblik op de tweede halve-finalewedstrijd morgen tussen Arsenal en Villareal. Ned.2, 20.00-23.20u.