Televisie Film van de dag

A Streetcar named Desire. “The Method' was de benaming van de acteerstijl die Stella Adler en Lee Strasberg hun studenten aanleerden in Actor's Studio in New York. De twintiger Marlon Brando was erbij en leerde zijn observaties te gebruiken om een personage te belichamen in plaats van te spelen. De rol waarin die kwaliteit opviel was in A Streetcar named Desire, voor theater en film geregisseerd door Elia Kazan. Brando is de Poolse immigrant Stanley Kowalski, die door zijn verwende en hysterische schoonzuster (Vivien Leigh) wordt vernederd. “Nooit eerder was zo'n vertoon van dreigende, brute, mannelijke schoonheid op de Amerikaanse planken gezet“, schreef een criticus. Stanley Kowalski was de eerste van verschillende emblematische rollen die Brando zou spelen. Hij kreeg er geen Oscar voor, medespelers Karl Malden, Vivien Leigh en Kim Hunter (Kowalski's vrouw) wel. (Elia Kazan, 1951, VS), BBC 1, 1.00-2.55u.

    • André Waardenburg