'Sommige griezelfilms zijn echt schattig'

Wie: Kelly Willemse.

Waarom: ze is trouw bezoekster van het Amsterdam Fantastic Film Festival dat morgen begint.

Kelly Willemse: ,,De festivalbezoekers hebben net meer inhoud.'' Foto Bob van der Have
Kelly Willemse: ,,De festivalbezoekers hebben net meer inhoud.'' Foto Bob van der Have Have, Bob van den

Ze houdt niet van hack and slash horror, van films waarbij de afgehakte, afgezaagde dan wel doorboorde ledematen van het bloed druipen. Nee, Kelly Willemse (24), gaat vooral naar het Amsterdam Fantastic Film Festival voor de vele fantasy films die er worden vertoond. 'Positieve, dromerige films waarin ik me kan verliezen', zegt de productie-assistente van Endemol.

Ze verheugt zich bijvoorbeeld op de film Mirror mask waarmee het acht dagen durende festival morgen opent. 'Dat gaat over een meisje dat het zwervende bestaan als kind van circusouders zat is. Een verhaal in de traditie van Alice in Wonderland.'

Het feest begint al met het doornemen van de festivalkrant. De afgelopen weken kruiste ze daarin de films aan die ze graag wil zien. Van vier uur 's middags tot middernacht bekijkt ze soms wel vier films achter elkaar. 'Dat is goed te doen. In de pauzes maak je al snel een praatje, er wordt heel wat af gediscussieerd. De festivalbezoekers hebben gemiddeld net iets meer inhoud dan het publiek dat op Hollywoodfilms afkomt. Ze denken meer na over de betekenis van films.'

Al houdt ze meer van fantasiefilms, vrolijke horror schuwt ze niet. 'Sommige griezelfilms zijn echt schattig. Neem Satan's little helper, over een jongetje dat een computerspelletje speelt waarbij hij de duivel moet helpen zoveel mogelijk mensen op gruwelijke wijze om het leven te brengen. Die film is een beetje eng en heel erg grappig.'

Haar lievelingsfilms worden in Nederland vaak alleen op dvd uitgebracht. Dat geldt bijvoorbeeld voor (T)Raumschiff Surprise, vorig jaar een van de hoogtepunten van het festival. In deze Duitse film is de planeet Mars gekoloniseerd door mensen. 'Science fiction met Duitse homo's, hartstikke geestig. Daar heb ik mijn moeder nog naartoe gestuurd.'

Door het succes van The Lord of the Rings en de Harry Potter-films gaat het de laatste tijd gelukkig de goede kant op met de fantasiefilm, zegt Kelly Willemse. 'Maar dat zijn de commerciële kaskrakers. In dat genre zijn nog zoveel goede films die helaas nooit in de bioscoop te zien zijn.'

Aanmelden? In afwachting van een wending in je leven? Laat het weten via whosnext@nrc.nl
    • Arjen Ribbens