Sleutelwoorden: funky en exotisch

El Presidente laat zich inspireren door muziek van Prince tot The BeeGees

Leadzanger Dante Gizzi had al songs en een contract voor zijn band compleet was.

De leden van El Presidente hebben Italiaanse, Ierse, Aziatische en Caraïbische roots Foto Lex van Rossum El Presidente is funky, exotisch en heeft vooral lol Muziek: pagina 24 en 25 3-4-2006, EL PRESIDENTE FOTO LEX VAN ROSSEN Rossen, Lex van

Wat is er mis met kermismuziek? Zanger Dante Gizzi kan er niet mee zitten als zijn groep El Presidente beticht wordt van uitvergroting van het kitsch-element. Prince was zijn rolmodel maar ook T. Rex, Led Zeppelin en The Bee Gees klinken door op het veelkleurige debuutalbum El Presidente van het vijftal uit het Schotse Glasgow. 'Ik ben dol op feestmuziek,' zegt Gizzi. 'Als wij het middelpunt van het feest maar zijn.'

In Japan zijn ze wereldberoemd, nog geen twee jaar nadat Gizzi geschikte muzikanten zocht bij zijn veelbelovende huiskamerdemo's. 'El Presidente leek me een lekker opvallende naam voor een Schotse band met Italiaanse, Ierse, Aziatische en Caraïbische roots. Uitgangspunt om een groep te vormen waren de songs en wat mij betreft mochten alleen de beste muzikanten meedoen. Glasgow heeft een kleine en nauw verweven muzikantengemeenschap. '

Dante Gizzi zat eerder in de rockgroep Gun, die roemloos ten onder ging na bescheiden succesjes in Frankrijk en Amerika. Hij begon een Italiaans restaurant met zijn broer en zus. 'Hard werken maar uiteindelijk was het niet mijn ideale levensvervulling. Ik droomde van een band als die van Prince, met een prachtige vrouwelijke drummer en muzikanten die reageren op elke vingerknip van de bandleider. Sexy, funky en exotisch waren de sleutelwoorden.'

Drumster Dawn Zhu vond hij toen ze nog in een ruig punkbandje speelde. 'Ze zat nog op school en droeg een brilletje. Maar haar presentatie was toen al fantastisch.' Keyboardspeelster Laura Marks volgde een muziek- en theateropleiding. 'Toen ik haar daarvan had losgeweekt, bleek ze over een fantastische zangstem te beschikken.'

Met zijn broer Giuliano (ook uit Gun) schreef Dante de songs, zonder vastomlijnd plan voor de uitvoering. 'Met een goedkope sampler maakte ik muziek die ik op een cd brandde. Daarmee heb ik een paar solo-optredens gedaan, om het water te testen. Italiaans maatkostuum, dikke sigaar, ik maakte er toen al een show van. Niets is zo moeilijk als in je eentje een publiek vermaken met songs die ze nog niet kennen. Het was de eerste keer dat ik als leadzanger op het podium stond. Die zenuwslopende ervaring bracht mij tot de stellige overtuiging dat ik een band nodig had.'

El Presidente maakte meteen indruk met de sterke popsingles 'Turn this thing around' en 'Rocket'. Hun debuutalbum El Presidente staat bol van pakkende nummers; niet voor niets werd de hele cd ook als box met vinylsingles uitgebracht.

'Ik hou van de ouderwetse popsingle,' zegt Dante. 'In drie minuten krijg je een idee van de muziek van de band en als je daarna naar ons optreden komt, val je van de ene verbazing in de andere. Als popmuzikanten staat het ons vrij uit alle genres iets mee te pikken. Soms zijn we een rockband, dan weer gebruiken we een discoritme en als we echt lekker los zijn funken we er stevig op los.'

Plastic popmuziek, discokitsch, hardrock, Dante Rizzi houdt van alles wat hem voor de voeten komt. 'Zelfs in de hoogtijdagen van de glamrock moest je vaststellen dat er geweldige muzikanten op het podium stonden, bij T. Rex of in David Bowie's begeleidingsgroep The Spiders From Mars. Muzikantschap stond voorop en vervolgens werd er voor gezorgd dat iedereen een goede avond had. Zo'n soort band wil El Presidente zijn. Eentje die de lol terugbrengt in de popmuziek.'

Voelt hij zich een onderdeel van de nieuwe rockrevolutie? 'Het gevaar bestaat dat je niet meer mee mag doen als je boven de achttien bent. Maar de Arctic Monkeys en de verspreiding van popmuziek via internet hebben hun positieve effecten. Als ik eerlijk ben vind ik de muziek niet zo heel erg anders klinken dan dingen die er eerder waren. Het is evengoed verfrissend dat een groep als Orson, die uit veertigjarigen bestaat, een nummer 1-hit kan scoren. In mijn hoofd is er ruimte voor alle goede popmuziek.'

El Presidente treedt morgen op in Paradiso (kleine zaal), Amsterdam; 20 uur, toegang € 7,00. Er zijn nog kaarten beschikbaar.

    • Jan Vollaard