Schrijver Gerard Reve begraven

In aanwezigheid van naar schatting duizend lezers, vrienden en familieleden is zaterdag in het Belgische dorpje Machelen aan de Leie, dorpeling en schrijver Gerard Reve begraven.

Schrijver Gerard Reve begraven MACHELEN AAN DE LEIE. In aanwezigheid van naar schatting duizend lezers, vrienden en familieleden is zaterdag in het Belgische dorpje Machelen aan de Leie, dorpeling en schrijver Gerard Reve begraven. Langs de kronkelende rivier De Leie, langs nieuwe boerderettes en lelijke fabrieken, volgde de lijkstoet de grijze Chevrolet Impala naar de nieuwe begraafplaats. ,,In het openspringen van de knoppen en in de wedergeboorte van de lente gedenken wij hen,'' bad pastoor Gabriël Desmaele er aan het hoofd van de blankhouten doodskist. Omdat een begrafenismis zo vlak voor Pasen ongebruikelijk is, werd Reve niet herdacht met een heilige mis, maar met een eenvoudiger gebedsdienst, Onder de aanwezigen waren Reves levensgezel Joop Schafthuizen, de schrijvers Hugo Claus, Jef Geeraerts, Tom Lanoye en Ramsey Nasr, staatssecretaris Medy van der Laan (Cultuur), uitgever Wouter van Oorschot, de cabaretiers Herman Finkers en Diederik van Vleuten, zanger en Bach-vertaler Jan Rot, schrijver Willem Melchior, de kinderen en kleinkinderen van overleden broer Karel van ´t Reve en acteur en fotograaf Thom Hoffman. Veel andere schrijvers en kunstpausen waren niet gekomen. De begrafenis werd voorafgegaan door een gebedsdienst in de Corneliuskerk, waar Reve vaak kwam. De schrijver overleed op 8 april op 82-jarige leeftijd aan de ziekte van Alzheimer. Gerard Reve, die wordt beschouwd als een van de grote schrijvers van de twintigste eeuw, verkocht bij zijn leven ongeveer anderhalf miljoen boeken, met als belangrijke werken zijn debuutroman De avonden (1947), de novelle Werther Nieland (1949) en de brievenboeken Op weg naar het einde (1963) en Nader tot U (1966). Foto Merlin Daleman. Begravenis Gerard Reve. Machelen aan de Leie, Belgi‘. 15-04-06 © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

Langs de kronkelende rivier De Leie, langs nieuwe boerderettes en lelijke fabrieken, volgde de lijkstoet de grijze Chevrolet Impala naar de nieuwe begraafplaats. ,,In het openspringen van de knoppen en in de wedergeboorte van de lente gedenken wij hen,'' bad pastoor Gabriël Desmaele er aan het hoofd van de blankhouten doodskist. Omdat een begrafenismis zo vlak voor Pasen ongebruikelijk is, werd Reve niet herdacht met een heilige mis, maar met een eenvoudiger gebedsdienst,

Onder de aanwezigen waren Reves levensgezel Joop Schafthuizen, de schrijvers Hugo Claus, Jef Geeraerts, Tom Lanoye en Ramsey Nasr, staatssecretaris Medy van der Laan (Cultuur), uitgever Wouter van Oorschot, de cabaretiers Herman Finkers en Diederik van Vleuten, zanger en Bach-vertaler Jan Rot, schrijver Willem Melchior, de kinderen en kleinkinderen van overleden broer Karel van ´t Reve en acteur en fotograaf Thom Hoffman. Veel andere schrijvers en kunstpausen waren niet gekomen.

De begrafenis werd voorafgegaan door een gebedsdienst in de Corneliuskerk, waar Reve vaak kwam.

De schrijver overleed op 8 april op 82-jarige leeftijd aan de ziekte van Alzheimer. Gerard Reve, die wordt beschouwd als een van de grote schrijvers van de twintigste eeuw, verkocht bij zijn leven ongeveer anderhalf miljoen boeken, met als belangrijke werken zijn debuutroman De avonden (1947), de novelle Werther Nieland (1949) en de brievenboeken Op weg naar het einde (1963) en Nader tot U (1966).