Rutte geen behoefte aan waarnemer verkiezing

Een oproep van het campagneteam van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken, VVD) om bij de komende lijsttrekkersverkiezing een eigen waarnemer in te zetten, is op onbegrip gestuit in de partij. Verdonks tegenkandidaat - staatssecretaris Rutte van Onderwijs - zei geen behoefte te hebben aan een waarnemer bij de verkiezingen, maar zal geen bezwaar maken als Verdonk dat wel wil.

Afgelopen zaterdag werd bekend dat Verdonk een waarnemer toezicht wil laten houden op de komende lijsttrekkersverkiezingen. Volgens een medewerker van haar campagneteam is dat geen kwestie van wantrouwen: 'Wij beschuldigen niemand.' Uit een gesprek met het partijbestuur is volgens hem gebleken dat de VVD niet alles goed op orde heeft. Bij een goede procedure hoort een waarnemer, meent de woordvoerder van Verdonks campagneteam. 'Vertrouwen is goed, controle is beter'.

Volgens Verdonks woordvoerder reageerde het partijbestuur verbaasd op het verzoek. 'Ze hadden het niet verwacht en moesten het nog bespreken.' Over de eis van Verdonks campagneteam valt niet te onderhandelen, zegt de woordvoerder: 'Aan speculatie doe ik niet mee. Daar denken we niet over na. Deze eis wordt gewoon ingewilligd.'

Suggesties als zou het team van Verdonk een waarnemer willen omdat het partijbestuur de kandidatuur van Rutte steunt, doet de woordvoerder van Verdonk af als onzin. 'Beide teams hebben een lijstje van twintig eisen, dit is er een van', zei hij.

Rutte zei zondag in het televisieprogramma Buitenhof er niet aan te twijfelen dat de VVD-leiding bij het tellen van de stemmen geen fouten zal maken, maar 'als dat haar comfort geeft', moet Verdonk vooral een waarnemer sturen. Volgens Rutte gaat het in deze kwestie niet om angst voor fraude. 'Het campagneteam van Verdonk is bang voor fouten, het is voor het eerst dat de lijsttrekker op deze manier wordt gekozen.' Minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing, D66) noemde de wens van Verdonk om een eigen waarnemer bij de komende verkiezingen te hebben afgelopen zaterdag 'ingebakken wantrouwen in eigen partij'.

Rutte riep Verdonk opnieuw op het debat met hem aan te gaan. Verdonk wil daarmee wachten totdat de formele periode voor de kandidaatstelling is gesloten. Kandidaatlijsttrekkers kunnen zich tot aanstaande donderdag 20 april melden. Ook Kamerlid Jelleke Veenendaal heeft zich gekandideerd.

Uit een peiling van Maurice de Hond voor de NOS blijkt dat de kiezer de kandidatuur van Verdonk en de strijd binnen de VVD weet te waarderen. De partij kwam voor het eerst sinds maanden boven de dertig zetels uit in de peiling (33 zetels, nu 27 in de Kamer) en is daarmee groter dan het CDA.

Het is voor het eerst dat de leden van de VVD een landelijke lijsttrekker kiezen door middel van een ledenraadpleging waar alle ruim 40.000 liberalen aan mee mogen doen. De leden van de VVD kunnen hun stem op de lijsttrekker uitbrengen per telefoon, computer of brief. Op 31 mei maakt de VVD bekend wie er lijsttrekker wordt bij de komende verkiezingen.