Retour Den Haag-Brussel

Jelleke nu serieus

Ze wilde een campagne die zou opvallen. Daarom begon Jelleke Veenendaal, de derde kandidaat-lijsttrekker voor de VVD, drie weken geleden de tv-rubriek Jelleke, een politiek sprookje. Maar na twee afleveringen heeft ze haar rubriek, uitgezonden in het tv-programma Barend & Van Dorp, eenzijdig opgezegd. “Het was leuk, maar ik ga nu alleen serieus campagne voeren“, zegt ze.

In Jelleke, een politiek sprookje, zou de campagne van Veenendaal vanuit haar persoonlijke beleving gevolgd worden. Zelf sprak ze de voice-over in. “Vanochtend stond ik voor het eerst op als kandidaat-lijsttrekker. [...] Alles schittert. Alles lijkt nieuw. Vandaag zijn alle blikken op mij gericht. Ik sta in de schijnwerpers. Ik ben het middelpunt. Ik heb ook twijfels. Vind ik dit wel fijn?“

Volgens Veenendaal waren er geen afspraken met Talpa om er een vaste rubriek van te maken. “Ik vond het leuk dat mijn ontmoeting met Hans Wiegel door de camera's werd vastgelegd. Maar ik voel me niet verplicht meer afleveringen te maken.“ Veenendaal zit vanavond met tegenkandidaat Mark Rutte als gewone studiogast in de uitzending, om over de inhoud van haar campagne te praten. (GV)

Ewout Irrgang, econoom en SP-kamerlid Foto Govert de Roos Roos, Govert de

Hard aangekomen

Ewout Irrgang, een welbespraakte en getalenteerde econoom, is Kamerlid voor de SP. Met een medewerker van De Nederlandsche Bank heeft hij een artikel geschreven in het economenblad ESB. “We concluderen dat de inkomensongelijkheid in Nederland in 1990-2003 nauwelijks veranderd is. [...] Niet zozeer de ontwikkeling van de inkomensongelijkheid in Nederland vanaf 1990 is opvallend als wel de opmerkelijke stabiliteit daarvan.“

Deze conclusies van een econoom namens de partij die steevast beweert dat de armen armer en de rijken rijker worden, waren koren op de molen van Stef Blok, Kamerlid voor de VVD. Blok schreef een raillerend stukje in de Volkskrant, “SP vloert eigen leerstuk': “De enige gerechtvaardigde conclusie is dat de SP jarenlang onzin heeft verkocht over inkomensongelijkheid.“

Dat moet hard zijn aangekomen. Irrgang, vandaag in de Volkskrant: “Blok verdraait de feiten.“ Hij wijst er op dat sinds 1980 de inkomensongelijkheid sterk is gestegen en dat de laatste jaren de armoede is toegenomen. Hij spreekt van een misverstand.

Maar Blok heeft het niet over 1980 en in het ESB-artikel gaat het over de periode 1990-2003. Conclusie Irrgang in ESB: “De inkomensongelijkheid in Nederland ligt internationaal gezien nog altijd op een relatief laag niveau.“ (RJ)

Niet gekaapt

“Boven ieders verwachting“, meent staatssecretaris Nicolaï (Europese Zaken, VVD), het aantal van 94.000 burgers dat via de website nederlandineuropa.nl de regering op de hoogte heeft gesteld van de voorkeuren inzake de Europese Unie. Maar had de staatssecretaris dan reeds tevoren gezegd wat zijn verwachtingen waren? “Nee, dat niet“, geeft Nicolaï toe. “Maar ik had er rekening mee gehouden dat het er maar enkele tienduizenden zouden zijn“. Wat gebeurt er met de uitslagen wanneer deze zich tegen het regeringsbeleid zouden richten? “De onderzoekers zullen met een analyse komen.“ Volgens de onderzoekers, zegt Nicolaï, is het internet-onderzoek niet “gekaapt' door invullers met één bepaalde politieke voorkeur of sociale achtergrond, en derhalve redelijk representatief. (RvdB).

Bijdragen: Raymond van den Boogaard, Roel Janssen, Petra de Koning, Guus Valk.