Regels beleggers in China soepeler

De Verenigde Staten hebben China's versoepeling van zijn buitenlandse beleggingsregime verwelkomd.

China staat professionele beleggers straks toe vrijer in buitenlandse effecten te beleggen. De kapitaalexport uit China die dit uitlokt moet de opwaartse druk op de yuan verminderen.

De beslissing komt aan de vooravond van het eerste officiële bezoek van de Chinese president Hu Jintao aan president Bush, komende donderdag.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën verwelkomde de nieuwe Chinese regels als een kleine stap in de juiste richting. “We zien constante gestage veranderingen“, zei een hoge ambtenaar van het ministerie in Amerikaanse media. “Maar China heeft een lange weg te gaan en we roepen het land op de snelheid te verhogen.“

Met name veel Amerikaanse Congresleden willen dat China juist zijn munt fors revalueert, waardoor Amerikaanse producten goedkoper en Chinese producten duurder worden. Volgens hen is de yuan nu ondergewaardeerd, wat ten koste gaat van de Chinese vraag naar Amerikaanse producten. Het Amerikaanse handelstekort met China is intussen opgelopen tot 202 miljard dollar.

Ook voor Chinese consumenten wordt het regime versoepeld. Zij mogen vanaf 1 mei yuans tot 20.000 dollar (16.500 euro) omwisselen. Nu is dat nog tot 8.000 dollar. Ook bedrijven mogen meer buitenlandse valuta's dan eerst in kas hebben. Banken mogen de banktegoeden van individuen en bedrijven gebruiken om buitenlandse obligaties te kopen.

Amerikaanse analisten denken dat de nieuwe regels op de korte termijn beperkte invloed hebben op de economische betrekkingen tussen beide landen.

Afgelopen zondag maakte president Hu bekend dat de Chinese economie opnieuw sneller groeide dan verwacht. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide die met ruim 10 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.