Psycholoog: Moussaoui is schizofreen

Zacarias Moussaoui, die als enige in de Verenigde Staten schuldig is bevonden aan betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september 2001, lijdt aan paranoïde schizofrenie. Dat zei een psycholoog van de verdediging gisteren in het proces tegen Moussaoui. De jury moet bepalen of de Fransman van Marokkaanse afkomst de doodstraf krijgt of levenslang.

Moussaoui (37) lijdt aan wanen, is ervan overtuigd dat president Bush hem uit de gevangenis zal bevrijden en praat in zichzelf. Dat zei psycholoog Xavier Amador, die zijn diagnose grotendeels baseert op de conclusies van andere psychologische deskundigen en op een analyse van het gedrag en de geschriften van Moussaoui. Die weigerde met de psycholoog, of enige andere getuige van de verdediging, samen te werken.

Experts die later deze week zullen getuigen voor de aanklagers, hebben wél met Moussaoui gesproken en menen dat hij niet geestesziek is. Moussaoui, die op 11 september 2001 in de gevangenis zat, heeft bekend dat hij van tevoren wist van het plan om vliegtuigen in het World Trade Center te vliegen. Hij zou er tegen de FBI over gelogen hebben om het plan niet te laten mislukken.

Vorige maand verklaarde hij dat de bedoeling was geweest dat hij op 11 september een vijfde vliegtuig tegen het Witte Huis te pletter zou vliegen. Daarmee sprak hij een verklaring tegen van een van de mannen die “9/11' hadden voorbereid, Khalid Sjeik Mohammed. Volgens Mohammed had Moussaoui niets te maken met “11 september', maar zou hij ingezet worden bij een tweede golf aanslagen waar het nooit van is gekomen.

Volgens een cipier heeft Moussaoui hem verteld dat hij, als Bush hem eenmaal bevrijd heeft, naar Londen zal vliegen om een boek te schrijven, geld te verdienen en terug te gaan naar Afghanistan om zich bij Al-Qaeda voegen.

Een maatschappelijk werker, ook opgeroepen door de verdediging, verklaarde gisteren dat Moussaoui een moeilijke en armoedige jeugd had. Zijn vader sloeg zijn moeder en zijn zusters (van wie er een per video over de mishandeling getuigde), een groot deel van zijn jeugd bracht hij door in weeshuizen en hij werd veel met racisme geconfronteerd. De zuster wordt behandeld voor schizofrenie, een andere zus voor psychose met schizofrene trekken en de vader (die zijn vrouw en kinderen al lang geleden verlaten heeft) voor bipolaire stoornis (manische depressiviteit).