Overlast door hoog peil Donau

Op de Balkan zorgt de buiten haar oevers getreden rivier de Donau voor grote wateroverlast. Dit weekeinde moesten duizenden mensen in Servië, Roemenië en Bulgarije hun huis verlaten, nadat de rivier door opgeworpen nooddammen brak.

De Donau bereikte dit weekeinde door zware regenval en smeltende sneeuw uit Centraal-Europa haar hoogste peil sinds 111 jaar. Duizenden soldaten en vrijwilligers proberen de wateroverlast te beperken door de oevers van de rivier te versterken. Ook Oekraïne bereidt zich voor op overstromingen van de rivierdelta, bij Odessa.

In het zuiden van Roemenië, dat vorig jaar ook al werd getroffen door zware overstromingen, verlieten dit weekeinde ruim drieduizend mensen hun huizen en werden meer dan zesduizend dieren geëvacueerd, nadat een dam doorbrak. De Roemeense autoriteiten hebben grote stukken landbouwgrond onder laten lopen om het overtollige water op te vangen. Bij de noordwestelijke havenstad Vidin is uit voorzorg een tentenkamp met plaats voor 1.200 mensen opgezet.

Ten oosten van de Servische hoofdstad Belgrado overspoelde de Donau een middeleeuwse vesting en een spoorlijn. In de noordelijke provincie Vojvodina, ook wel de graanschuur van Servië genoemd, liep grote stukken landbouwgrond onder water. In Bulgarije liepen vier havensteden aan de Donau gedeeltelijk onder, evenals duizenden hectares akkerland. Roemenië hoopt dat het water vandaag of morgen zijn hoogste peil bereikt.