Onderzoek schietincidenten bij offensief in Afghanistan

De Amerikaanse en Canadese strijdmachten in Afghanistan onderzoeken twee incidenten waarbij doden zouden zijn gevallen door zogenoemd friendly fire. In de oostelijke provincie Kunar en in het zuidelijke Kandahar zijn zo in het afgelopen weekeinde mogelijk dertien personen omgekomen.

Vorige week lanceerden 2.500 Amerikaanse, Canadese, Britse en Afghaanse militairen het offensief Mountain Lion, bedoeld om Talibaan-strijders te bestrijden die uit Pakistan het land binnendringen. De laatste maanden is het aantal aanslagen vooral in het zuiden sterk toegenomen. Pakistan heeft de noordwestelijke grens om het offensief te steunen.

Zaterdag vielen Amerikaanse militairen met gevechtsvliegtuigen en grondtroepen een huis en een grot in Kunar aan, waar zich Talibaan-strijders zouden schuilhouden. Die waren daarheen gevlucht na een schotenwisseling met de Amerikanen. Volgens een Amerikaanse legerwoordvoerder hadden de Talibaan het vuur geopend. De Amerikanen zouden zijn gestopt met schieten zodra ze beseften dat er burgers in de buurt waren. Dorpsoudsten meldden zeven doden en drie gewonden. De Amerikanen onderzoeken nu met de Afghaanse overheid door welk vuur de burgers zijn omgekomen.

Bij een inval van Afghaanse en Canadese militairen en Amerikaanse gevechtshelikopters in het dorp Sangisar, ten zuidwesten van Kandahar-stad, kwamen vrijdag 41 Talibaan-strijders en zes Afghaanse politieagenten om. De Talibaan zouden plannen hebben voor een inval in Kandahar-stad. De politie meldde dat het ook hier mogelijk om friendly fire gaat.

Volgens een regeringsverklaring heeft het incident in Kunar de woede van president Karzai gewekt. Karzai heeft eerder zijn onvrede geuit over onnodig hard optreden van het Amerikaanse leger, en riep nu op “meer terughoudendheid in acht te nemen“ bij aanvallen op terroristen, om burgers te ontzien.