Nicolas Gombert

Een uitermate smakelijk boekje van de Vlaamse dirigent Paul van Nevel heet Nicolaas Gombert en het avontuur van de Vlaamse polyfonie . Die titel zingt steeds in het hoofd rond bij beluistering van de cd met onder andere Gomberts Missa Media Vita in Morte Sumus door het Hilliard Ensemble.

Het leven van Gombert (ca. 1495-1560), kapelmeester aan het hof van Karel V in Spanje, wás ook avontuurlijk. Hij reisde met de keizerlijke hofhouding door Europa en bouwde naam en faam op, totdat hij zich vergreep aan een koorknaap en tijdelijk werd gedegradeerd tot galeislaaf.

De Missa “Media Vita in Morte Sumus' is een “parodiemis', gebouwd op materiaal uit Gomberts eigen gelijknamige motet. Kiemen keren terug in alle misdelen, en omdat het Hilliard Ensemble de cd met het originele motet opent, is mooi te horen hoe ingenieus Gombert zijn melodisch materiaal meerstemmig verknoopt.

Gombert behoort tot de Lost Generation tussen Josquin Desprez en de avontuurlijker polyfonie van Palestrina. Maar zijn ademloos stromende muziek verduidelijkt vooral waarom hij gold en geldt als dé contrapuntische grootmeester van zijn tijd - schatplichtig aan Josquin, vooruitwijzend naar Palestrina. De zes mannen van het Hilliard Ensemble zingen helder en vloeiend, en benadrukken subtiel Gomberts voorkeur voor lagere stemmen.

ECM 981 8792

    • Mischa Spel