Neus van gevangen olietycoon verwond

De gedetineerde Russische olietycoon Michail Chodorkovski is donderdagnacht in zijn neus gesneden door een 23-jarige medegevangene. Advocaten vermoeden een politiek motief achter de aanval. Chodorkovski heeft inmiddels verzocht zijn aanvaller niet te straffen. Hij zou “niet weten wat hij doet“.

Michail Chodorkovski (42) zit een straf van acht jaar uit in strafkolonie Krasnokamensk bij Tsjita, Siberië. Tot voor kort was hij met ruim 15 miljard dollar de rijkste man van Rusland. Na een conflict met het Kremlin werd hij in 2003 gearresteerd. Zijn bedrijf Yukos viel in handen van de staat.

De Russische gevangenisautoriteiten bagatelliseren het voorval. Volgens woordvoerder Kalinin liep Chodorkovski een bloedneus op bij een nachtelijke vechtpartij in zijn barak. Kalinin typeerde de aanvaller als Chodorkovski's “jonge vriend', waarmee hij een homoseksuele relatie suggereerde.

Chodorkovski zelf zegt dat hij rond drie uur 's nachts wakker werd van een pijnscheut en ontdekte dat zijn gezicht onder het bloed zat. Een arts hechtte de vleeswond in zijn neus. In het bed van zijn celgenoot Koetsjma vonden cipiers twee messen.

Volgens Russische kranten verklaarde Koetsjma dat hij Chodorkovski eigenlijk een oog wilde uitsteken, maar dat zijn hand beefde. Koetsjma hoopte te worden gestraft met opsluiting in de isoleercel, waar hij veilig zou zijn voor “autoriteiten' en bendeleiders, die hem zouden willen molesteren of vermoorden.

Een advocaat van Chodorkovski vermoedt dat Koetsjma de oligarch moest bespioneren en provoceren. Chodorkovski, die vanuit zijn cel politieke analyses schrijft, heeft al enkele aanvaringen met de gevangenisautoriteiten achter de rug. Vorige maand werden Chodorkovski en Koetsjma beiden tot een week isoleercel veroordeeld omdat ze thee dronken op een plek waar dat niet mocht. Vandaag oordeelde de rechtbank in Krasnokamensk dat de vijf dagen eenzame opsluiting waartoe Chodorkovski in januari werd veroordeeld wegens bezit van “verboden lectuur' , onwettig was.