Model steiger als bewijs in rechtszaal

Model steiger als bewijs in rechtszaal Breda, 18 april. In de rechtszaal van Breda is een demonstratiemodel geplaatst van de steiger die in de stoomketel van de Amercentrale stond en op 28 september 2003 instortte. Vijf onderhoudswerkers kwamen daardoor om het leven. Het meer dan vier meter hoge model is gebouwd op verzoek van officier van justitie H. Donker. „Ik gebruik het demonstratiemodel om te tonen waar de fouten in de steiger zitten, en om mijn requisitoir te onderbouwen”, aldus Donker. Aan het begin van zijn requisitoir betoogde hij vanochtend dat „een leek in één oogopslag kan zien dat de steiger verkeerd is ontworpen”. Donker stelde zowel hoofdaannemer CMI, die de onderhoudsbeurt uitvoerde, als medesteigerbouwer Albuko en het moederbedrijf daarvan, Hertel, verantwoordelijk voor het ongeval. „Die bedrijven wijzen naar elkaar, maar niemand steekt de hand in eigen boezem.” Morgen volgen de eisen in de rechtszaak. Foto Joyce van Belkom Breda, 18-04-2006 De rechtzaal tijdens de zitting over de ingestortte steiger in de Amarcentrale. In de rechtzaal is de steiger nagebouwd. © Joyce van Belkom Belkom, Joyce van