Mak schrijft Boekenweekgeschenk

Schrijver Geert Mak zal op verzoek van de Stichting CPNB het Boekenweekgeschenk 2007 schrijven. Het motto van de 72ste editie van de Boekenweek, die van 14 tot en met 24 maart zal worden gehouden, luidt Lof der Zotheid. Scherts, Satire en Ironie. Het is niet de eerste keer in de geschiedenis van de CPNB dat een non-fictie schrijver het boekenweekgeschenk schrijft. De eerste maal was dat historicus J. Presser, die overigens de roman De nacht der Girondijnen (1957) schreef. Mak, die vanmorgen verklaarde wel een non-fictie verhaal te zullen schrijven voor het Boekenweekgeschenk, zegt het ,,een grote eer te vinden in de schaduw van de grote Presser te mogen staan.“

Geert Mak (1946) studeerde staatsrecht en rechtssociologie en schreef een groot aantal historische boeken voor een breed lezerspubliek. Voor zijn boek Hoe God verdween uit Jorwerd (1996) kreeg hij de Henriëtte Roland Holstprijs 1999. De eeuw van mijn vader werd bekroond met de Trouw Publieksprijs voor het Nederlandse Boek 2000 en In Europa ontving de NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek 2004.

Het thema Lof der Zotheid is ontleend aan de titel van het gelijknamige, beroemde boek van Desiderius Erasmus uit 1509. In 2001 was Lof der Zotheid ook het thema van Rotterdam Culturele Hoofdstad. Er verschenen dat jaar drie vertalingen van het boek, onder meer een “moderne versie' van Arnon Grunberg en ook de CPNB overwoog destijds het boekenweekgeschenk te wijden aan Lof der Zotheid Volgens directeur Henk Kraima zijn er verkennende gesprekken gevoerd met H. Brandt Corstius, ,,uiteindelijk is de keuze op Salman Rushdie gevallen,“

In de Boekenweek 2007 zal ook worden gediscussieerd over de plaats van humor in de literatuur met als uitgangspunt een uitspraak van de Amerikaanse schrijver Kurt Vonnegut: “Het is veel en veel moeilijker om komisch dan ernstig te schrijven, maar er zijn nu eenmaal verdomd weinig mensen die dit begrijpen. Hoe leuker je wordt, des te luchtiger ze over je doen.“