Kinderen het dak op

Een crèche in de Tweede Kamer kost 800.000 euro. Er kunnen straks 22 kinderen worden opgevangen.

Foto Roel Rozenburg DENHAAG:13NOV2003 Kinderdagverblijf 'Tinkelbel'. FOTO ROEL ROZENBURG
Foto Roel Rozenburg DENHAAG:13NOV2003 Kinderdagverblijf 'Tinkelbel'. FOTO ROEL ROZENBURG Rozenburg, Roel

Tweede-Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) loopt elke werkdag langs een enorme verzameling geboortekaartjes. Ze hangen in een hoek van de kamer van zijn secretaresse, en ze komen van Kamerleden, fractiemedewerkers en ambtenaren. Vorige week kwam Weisglas tijdens een debat in de Kamer op voor de belangen van die kinderen - of eigenlijk van hun ouders.

Het ging over de kinderopvang die er volgens een meerderheid van de Kamer zou moeten komen in het gebouw van de Tweede Kamer: op de zevende verdieping van de Perstoren. Op de achtste verdieping is een terras. Daar zou een speelplaats moeten komen. Kosten: zo'n 800.000 euro - “bijna twee miljoen Hollandse guldens“, zei SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies - voor 22 “kindplekken'.

Weisglas, die het voorstel van het Presidium over de crèche verdedigde, begon zijn inbreng met zijn eigen verbazing. Toen hij zich in mei 2002 kandidaat stelde voor het voorzitterschap, had hij niet kunnen bedenken dat hij de Kamer nog eens zou toespreken over dit onderwerp. “Maar ik sta hier uiteraard met heel veel plezier.“

Kamerleden waren tijdens het debat heel serieus geweest. Een eigen voorziening die zoveel belastinggeld kost - daar kun je als politicus niet zorgvuldig genoeg over zijn.

“Hoe komt het bij mensen over?“ vroeg Van der Vlies aan zijn collega's. Kamerlid Agnes Kant (SP) zei: “De prijs is gewoon te hoog.“ En ook Kamerlid Charlie Aptroot (VVD) noemde de kosten “verbijsterend hoog en niet acceptabel“. Aptroot en andere Kamerleden hadden ook bezwaren tegen de locatie zelf: bij brand zouden de kinderen niet snel genoeg in veiligheid gebracht kunnen worden.

Weisglas probeerde het debat vrolijker te maken door de citeren uit liedjes. “Morgen kan ze zwanger zijn, 't kan ook nog vandaag (..), van iemand uit Den Haag.“ Over de locatie wilde Weisglas “niet flauw doen“. “Maar een ander liedje dat we kennen, is: kom van het dak af.“ De vraag naar de veiligheid moest aan deskundigen overgelaten worden, vond hij. Over de kosten wilde Weisglas opnieuw met de leden van het Presidium overleggen. Komende donderdag vergadert de Kamer er opnieuw over. (PdK)

Bijdragen: Raymond van den Boogaard, Roel Janssen, Petra de Koning, Guus Valk.